Sunday, March 3, 2024

Creating liberating content

31 Diselamatkan, 11 Masih...

JAKARTA: Seramai 31 orang berjaya diselamatkan dan 11 lagi penumpang masih hilang selepas...

Wan Ji Dibenarkan Tangguh...

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan penangguhan perlaksanaan hukuman...

Saman Fitnah: Rafizi Dan...

PUTRAJAYA - Naib presiden PKR, Mohd Rafizi Ramli dan pemilik portal berita dalam...

Pengemis Kantoi Main Game...

Kerlas pengemis zaman la ni!Bayangkan, seorang pengemis baru-baru ini didapati kantoi sedang sibuk...

Utama Kepentingan, Kebajikan Rakyat

KUALA LUMPUR – Warga pekerja di negara ini pasti kecewa jika Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat bacaan kali ketiga tidak dapat diluluskan di Parlimen, hari ini.

Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd Effendy Abdul Ghani, berkata Ahli Parlimen sepatutnya meletakkan kepentingan rakyat sebagai keutamaan mereka, berbanding percaturan politik.

Katanya, bukan masanya untuk menguji keabsahan kerajaan menerusi RUU belanjawan negara kerana ia secara langsung meletakkan untung nasib rakyat. 

“Kami warga pekerja pasti kecewa jika RUU ini akhirnya ditolak dan perlu dibentang semula selepas melalui tempoh perbahasan yang panjang sebelum ini.

“Kita akui ada beberapa perkara yang menjadi perdebatan seperti pelaksanaan i-Sinar oleh KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), tetapi ia boleh dibincangkan tanpa perlu mengganggu kelulusan RUU berkenaan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Mohd Effendy berkata, RUU Perbekalan 2021 yang menyediakan peruntukan RM322.5 bilion mencakupi kepentingan dan manfaat kepada bukan sahaja pekerja di sektor swasta, sebaliknya kumpulan petani, nelayan, penjawat awam serta peniaga kecil.

Semalam, Pakatan Harapan (PH) memutuskan untuk menolak Belanjawan 2021 dalam pengundian kali ketiga di Dewan Rakyat hari ini dan menggesa semua Ahli Parlimen daripada pembangkang mahupun kerajaan turut sama berbuat demikian.


Sementara itu, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Alif Anas Md Noor, berkata tidak sepatutnya Ahli Parlimen mengambil pendirian menolak keseluruhan Belanjawan 2021, kerana ia berkait dengan kepentingan rakyat.

Katanya, mereka perlu menolak sentimen politik dan memikirkan nasib dan kebajikan rakyat yang ketika ini berdepan situasi sangat mencabar ekoran penularan pandemik COVID-19 yang masih belum menunjukkan tanda reda.

“Ketika rakyat susah dan mengharapkan bantuan daripada kerajaan, tidak sepatutnya ada usaha dibuat untuk menggagalkan satu inisiatif yang memberi faedah kepada rakyat. Soal politik mesti diketepikan, fikirkan masalah rakyat.

“Pelajar masih ramai yang perlu dibantu, tidak kurang golongan B40. Jika belanjawan ini ditolak, bagaimana kerajaan boleh memastikan bantuan dijanjikan sebelum ini dapat diagihkan kepada mereka,” katanya. – BH Online

Kategori