Sunday, April 14, 2024

Creating liberating content

15,500 JKKKP Seluruh Negara...

NIBONG TEBAL - Sebanyak 15,500 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) di...

Janda Kaya Tertipu Lebih...

SHAH ALAM - Seorang janda kaya berusia 49 tahun kerugian kira-kira RM7.9 juta...

Rita Rudaini Sound Mak...

BAGI sesiapa yang biasa mengikuti perkembangan Rita Rudaini menerusi akaun media sosialnya pasti...

Ebola Mungkin Jadi Tema...

Ebola yang kini menjadi kegerunan masyarakat dunia telah membuahkan idea kepada sesetengah individu...

SPR Buat Persediaan Menyeluruh Hadapi Kemungkinan PRU-15

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sentiasa bersedia untuk menghadapi kemungkinan berlakunya Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 pada bila-bila masa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Takiyuddin Hassan.

Takiyuddin berkata persediaan ini merangkumi perancangan yang menyeluruh meliputi aspek seperti belanjawan pilihan raya, peralatan dan logistik, pembangunan sistem, pengurusan sumber manusia dan latihan kepada petugas.

“Ini adalah penting bagi memastikan pengendalian perjalanan pilihan raya itu lancar dan sempurna terutamanya dalam tempoh pasca-COVID-19,” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) yang meminta Perdana Menteri menyatakan tahap kesiapsiagaan SPR bagi menghadapi kemungkinan berlakunya PRU-15 dan perkembangan cadangan mengaplikasikan kaedah pengundian elektronik (e-undi) sebagai alternatif kepada kaedah konvensional dalam tempoh pasca-COVID-19.

Takiyuddin berkata  SPR juga akan mewujudkan lebih banyak pusat mengundi tambahan di  daerah mengundi yang mempunyai bilangan pemilih yang tinggi dan mengemas kini daftar pemilih dari semasa ke semasa.

Takiyuddin berkata bagi memastikan pilihan raya dijalankan dengan adil dan telus, SPR akan meneruskan penambahbaikan terhadap proses pilihan raya seperti yang telah dilaksanakan dalam pilihan raya kecil (PRK) selepas PRU-14.

“Pada masa ini, proses perjalanan pilihan raya akan disesuaikan mengikut Garis Panduan Pencegahan COVID-19 selaras dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bawah  Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang dikuatkuasakan kerajaan dan dilaksanakan semasa PRK Dewan Undangan Negeri Chini,” katanya.


Sementara itu, mengulas cadangan pelaksanaan e-undi dalam pilihan raya, beliau berkata SPR sedang mengadakan libat urus dengan semua pihak yang terlibat dari dalam dan luar negara bagi meneliti kesesuaian kaedah pengundian tersebut.

Katanya penggunaan kaedah itu melibatkan beberapa cabaran baharu khususnya berkaitan isu-isu kerahsiaan, keselamatan, kos dan pendidikan pengundi.  

“Dalam hal ini, SPR masih belum berpuas hati dengan isu kerahsiaan dan keselamatan. Justeru, SPR akan terus mengadakan libat urus dengan pihak yang berkaitan sebelum sebarang keputusan dikemukakan kepada kerajaan,” katanya.

Menurut Takiyuddin, sistem e-undi telah diaplikasikan di beberapa negara seperti Brazil, India, Estonia dan Amerika Syarikat tetapi ada laporan menyatakan sistem itu terpaksa dikaji semula dan ada negara yang terpaksa kembali ke sistem manual.

“Keputusan juga dipersoalkan, jadi kita lihat ia (sistem e-undi) masih tidak begitu efektif, (justeru) di Malaysia sistem konvensional ini akan diteruskan buat masa ini (dan) dalam masa sama kita cuba tambah baik,” katanya. – BERNAMA

Kategori