Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

China Melabur RM15.9 Bilion...

BANDAR SERI BEGAWAN - Pekerja China dilapor sedang giat menyiapkan kompleks penapisan dan...

Gambar Resepsi TMJ Dan...

Meriah sungguh majlis resepsi yang gilang gemilang diadakan bagi meraikan pasangan sejoli di...

Manifesto PH Berorentasi Populis...

PUTATAN - Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Yahya Hussin berkata manifesto Pakatan...

80% Graduan Politeknik Mendapat...

ARAU - Kira-kira 80 peratus lulusan politeknik akan mendapat pekerjaan sebaik menamatkan pengajian...

Ahli Parlimen GPS Akan Terus Bersama Muhyiddin

KUCHING – Dakwaan Pakatan Harapan (PH) kini mempunyai sokongan 129 Ahli Parlimen dibuat berdasarkan senarai lama sebelum wujudnya kerajaan Perikatan Nasional dan Gabungan Parti Sarawak (PN+GPS).

Ahli Parlimen Santubong, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata ketika krisis politik melanda Februari lalu, memang Ahli Parlimen GPS memberi sokongan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi berkata, sokongan itu diberikan demi memastikan krisis politik berakhir segera kerana GPS mahukan politik negara kembali stabil.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

“Tetapi apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin menerajui gerakan untuk meredakan ketegangan politik, GPS menyokong beliau dengan matlamat demi kestabilan politik.

“Sebab itu saya percaya 129 Ahli Parlimen yang didakwa menyokong PH itu adalah berdasarkan senarai lama,” katanya ketika ditemui selepas meninjau projek kemudahan infrastruktur di Kampung Tabuan Selipar Putus, di sini, hari ini.

Wan Junaidi yang juga Ahli Majlis Tertinggi GPS berkata, beliau yakin angka lama itu digunakan oleh blogger PH, Shahbudin Husin, melalui Facebook untuk mendakwa Dr Mahathir dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai sokongan mencukupi untuk membentuk kerajaan menggantikan PH.

PH didakwa kini mempunyai sokongan 129 Ahli Parlimen dan mereka akan memohon untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam masa terdekat.


Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata, Ahli Parlimen GPS cukup berdisiplin dan beliau tidak percaya mereka boleh ditarik dengan mudah untuk memberi sokongan kepada pihak tertentu.

“Kami (Ahli Parlimen GPS) bergabung dalam satu suara di bawah pimpinan Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg menyokong Tan Sri Muhyiddin dan akan terus bersama dengan beliau.

“Walaupun kami tidak sama parti, tetapi dalam kerajaan yang sama untuk memastikan kestabilan politik dan apabila ia berjaya dilakukan, kita dapat menangani pandemik COVID-19 dengan berkesan. Begitu juga dengan pakej rangsangan ekonomi ketika kita menghadapi pandemik itu,” katanya.

Justeru, beliau menganggap dakwaan 129 Ahli Parlimen termasuk dari GPS menyokong PH itu sebagai ‘kerja gila’. – BH Online

Kategori