Thursday, July 18, 2024

Creating liberating content

Keliru Papan Tanda ‘Pork...

Zed Zaidi, 34, atau nama sebenarnya Rozaidi bin Abd Jamil dikecam peminat selepas mengeluarkan...

Kes Farid: Penyanyi Nasyid...

PETALING JAYA - Polis mengesahkan seorang penyanyi kumpulan nasyid tempatan telah dihubungi untuk...

Jumlah Kes Sembuh COVID-19...

PUTRAJAYA - Bilangan kes sembuh harian sekali lagi mengatasi kes baharu apabila sebanyak...

Reggae Masuk Senarai Warisan...

REGGAE, muzik terkenal sedunia yang dipopularkan melalui artis seperti Bob Marley, memenangi tempat...

Perintah Kawalan Pergerakan Keempat Fasa Pemulihan

SEDAR tak sedar, Malaysia sudah pun memasuki fasa keempat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyaksikan negara kini berada dalam fasa pemulihan Covid-19.

Dengan keluk pandemik yang berjaya diratakan, serta peningkatan kes pulih Covid-19, keberkesanaan pelaksanaan tiga fasa PKP sebelum ini beransur-ansur dapat dilihat hasil tindakan proaktif dan agresif kerajaan membendung penularan pandemik itu.

Malah ia turut dapat dibuktikan apabila Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam mengumumkan kes positif Covid-19 terendah direkodkan sejak PKP dilaksana pada 18 Mac, dengan 31 kes dilapor sehingga 12 tengah hari semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan berkata, sektor ekonomi digalakkan kembali berfungsi seperti biasa kerana negara kini memasuki fasa pemulihan, namun perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) KKM.

“Ternyata kejayaan dan pencapaian melandaikan lengkung dan mengawal penularan virus Covid-19 adalah kejayaan bersama, iaitu rakyat dan kerajaan,” kata beliau semalam.

Bagaimanapun, berkali-kali diingatkan, perkembangan positif situasi ini sekarang bukan bermakna rakyat boleh menghela nafas lega dan terus berasa selesa dengan tidak mematuhi PKP.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga mengingatkan, tiada gunanya PKP ditamatkan untuk tempoh seketika dan dikenakan semula selepas itu, jadi kerajaan mengajak rakyat bersabar dengan biar susah sekarang demi kesenangan pada masa akan datang.

Namun sebelum itu, rakyat terus dituntut memberikan komitmen jitu mematuhi PKP, kerana hukuman yang bakal menanti mereka yang ingkar, sudah pasti tidak mengira darjat.


Semalam, Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dijatuhi hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara sebulan oleh Mahkamah Majistret Gerik, Perak kerana melanggar PKP dengan menghadiri satu jamuan dua minggu lalu.

Turut dijatuhi hukuman denda maksimum RM1,000 semalam di Mahkamah Majistret Gerik kerana melanggar PKP dengan menghadiri jamuan yang sama ialah Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil Perak, Razman Zakaria.

Dengan sedikit kelonggaran diberikan kerajaan menyaksikan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) dibenarkan pulang, serta mereka yang terkandas di kampung halaman dibenarkan membuat pergerakan, rakyat pastinya mengharapkan agar lebih banyak kelonggaran akan diberikan selepas ini.

Memetik kata Dr Noor Hisham: “PKP tidak boleh menghapuskan Covid-19 sepenuhnya. Malahan masyarakat perlu bersedia menghadapi virus ini untuk tempoh yang lebih panjang.”

Perjuangan kita menentang musuh yang tidak kelihatan ini masih belum berakhir.

Kategori