Friday, December 8, 2023

Creating liberating content

Giliran Demi Lovato Tampil...

SEMEMANGNYA tampil bogel untuk majalah bagi kalangan selebriti Hollywood adalah sesuatu perkara yang...

Abu Zahar Dukacita Tindakan...

PUTRAJAYA : Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR), Tan Sri Abu Zahar Ujang...

Pakej Rangsangan Ekonomi Selamatkan...

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata setakat ini, pakej rangsangan...

Pelan Tindakan Masyarakat India...

DENGKIL – Pelan Tindakan Masyarakat India Malaysia (MIB) bukan sekadar khayalan atau omongan...

China Bina Hospital Baharu Dalam Masa 10 Hari

BEIJING – China giat mendirikan sebuah hospital baharu dalam tempoh 10 hari untuk merawat pesakit ketika penularan wabak maut yang menjangkiti ratusan penduduk di negara itu.

Kemudahan di pusat bandar Wuhan dijangka akan digunakan pada 3 Februari bagi menangani peningkatan jumlah pesakit yang dijangkiti coronavirus yang menyebabkan sekurang-kurangnya 26 orang mati dan berjuta-juta penduduk perlu berkurung dalam usaha mengekang penyebarannya.

Berpuluh-puluh jentera berat yang sedang giat beroperasi dirakamkan syarikat penyiar tempatan, CCTV.

Hospital itu akan mempunyai kapasiti 1,000 katil membabitkan kawasan lebih 25,000 meter persegi (270,000 kaki persegi), kata agensi berita rasmi Xinhua itu.

Pembinaan bermula sebaik laporan timbul kekurangan katil di hospital yang ditetapkan untuk menangani wabak, yang kini menjangkiti 830 orang di seluruh China.

Xinhua berkata kemudahan baru ini bertujuan untuk “mengurangkan kekurangan sumber rawatan perubatan dan meningkatkan keupayaan untuk menjaga pesakit.”


“Kami telah mengerahkan semua pekerja yang ditinggalkan di Wuhan untuk bekerja kuat dalam memastikan pembinaan sepanjang masa,” kata pengurus kumpulan pembinaan Wuhan Construction, Zhang Chongxi

Pada 2003 China mendirikan sebuah hospital di pinggir luar bandar Beijing dalam masa hampir seminggu untuk menampung sejumlah pesakit yang menderita SARS, atau Sindrom Pernafasan Akut Teruk, yang membunuh 349 orang di tanah besar China dan 299 di Hong Kong pada 2002-2003.

Hospital Xiaotangshan dibangunkan daripada struktur pasang siap dan Xinhua melaporkan pada hari Jumaat bahawa Wuhan sedang membina kemudahan baharu berdasarkan model yang sama.

Bandaraya lebih daripada 11 juta orang telah memusatkan rawatannya terhadap virus baharu dengan mengasingkan pesakit di 61 klinik dan hospital yang ditetapkan. – Agensi

Kategori