Sample Page Title

PETALING JAYA – Seorang jurutera aeronautik mendakwa juruterbang MH370 memberikan isyarat lokasi beliau akan menerbangkan pesawat terbabit dalam satu foto keluarga yang diterbitkan selepas insiden kehilangannya.

Dianggap sebagai satu misteri besar dalam sejarah penerbangan dunia, pesawat MH370 hilang pada 8 Mac 2014 dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing dan mengorbankan kesemua 239 penumpang dan anak kapal, yang sehingga kini tidak ditemui.

Bercakap kepada Daily Star Online Britain, jurutera warga Mesir Ismail Hamad mendakwa foto pertama membabitkan Kapten Zaharie Ahmad Shah yang diterbitkan selepas kejadian merupakan “petunjuk lokasi pesawat itu diterbangkan”.

Ismail mendakwa foto tersebut menunjukkan keluarga Zaharie duduk di sofa dengan corak berwarna biru yang merujuk kepada satu gugusan pulau di Filipina ke mana juruterbang itu diandaikan menerbangkan pesawat berkenaan.

“Sekiranya juruterbang pesawat tersebut, iaitu Kapten Zaharie Ahmed Shah, merancang danmengambil langkah menyembunyikan pesawat berkenaan daripada radar dan mata manusia seperti didakwa, saya percaya beliau membocorkan kepada kita satu mesej berkod sebagai simbol tempat pesawat itu disembunyikan dalam foto pertamanya di rumah beliau yang didedahkan kepada dunia,” Ismail memberitahu Daily Star Online dalam satu artikel yang diterbitkan hari ini.

“Beliau seolah-olah berkata, sesiapa yang mahu mencari saya dan pesawat berkenaan hendaklah mencarinya di sebuah pulau di gugusan tertentu, bukannya di lautan,” katanya.

Tiada satu teori tentang kehilangan pesawat MH370, termasuk percubaan merampasnya oleh Zaharie, ia dirampas dalam satu plot pengganas atau dibawa ke satu lokasi di Rusia sebagai usaha Presiden Vladimir Putin mengugut negara Barat berhubung krisis di Ukraine berjaya dibuktikan.

Walaupun beberapa cebisan bangkai pesawat dilaporkan ditemui di beberapa pantai di Lautan Hindi, namun operasi mencari MH370 dihentikan tahun lepas. – FMT

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Buat Semakan Awal Sekatan LHDNM Elak Kesulitan Ke Luar Negara

Ramai rakyat Malaysia yang berkemampuan tentunya berasa teruja dapat kembali melancong ke luar negara...

HFMD: Kes Baharu Turun 35.9 Peratus

SUNGAI PETANI – Kes baharu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini...

Sri Lanka Terpaksa Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Jimatkan Petrol

COLOMBO: Krisis ekonomi di Sri Lanka semakin meruncing apabila pihak kerajaan mengambil keputusan menutup...

Zahid Tidak Puas Hati Sebab Tidak Dapat Jawatan PM

SHAH ALAM - Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul...

Filem Mat Kilau Atasi Jurassic World, Top Gun Maverick

Kuala Lumpur: GSC Cinemas mengumumkan filem Mat Kilau mencatat RM12.2 juta pada hari keempat...

Bangkai Kapal Perang AS Ditemui Selepas 80 Tahun Tenggelam

MANILA – Bangkai sebuah kapal Amerika Syarikat (AS) yang tenggelam pada kedalaman paling jauh...

14 Jemaah Haji Indonesia Meninggal Dunia

JAKARTA: Seramai 14 jemaah haji Indonesia dilaporkan meninggal dunia di Arab Saudi.Ikuti Mynewshub: Facebook,Twitter, TikTok, Telegram, InstagramJurucakap Panitia...