Saturday, May 18, 2024

Creating liberating content

Orang Lain Melukis Guna...

Bagi seorang pelukis di China, menghasilkan karya dengan menggunakan peralatan biasa dalam seni...

Donald Trump Gelar Hillary...

PENNSYLVANIA - Hartawan celupar, Donald Trump semalam menggelar pencabarnya dari calon Demokrat, Hillary Clinton...

Dikecam Pengacara ‘Kayu’, Ajak,...

SELEBRITI, Ajak Shiro dan Janna Nick dilihat tidak melatah mahupun melenting meski dihujani...

Muhyiddin Ambik Kredit Kejayaan...

Berikut penulisan dipetik pada FB Najib RazakSEMALAM, PM8 umum syarikat Microsoft akan membina...

Polis Berhak Semak Telefon Bimbit Orang Awam – KDN

KUALA LUMPUR – Polis mempunyai hak untuk menyemak telefon bimbit orang awam untuk memastikan tiada sebarang bentuk komunikasi berunsur lucah, jelik, mengugut dan mengancam keselamatan orang lain dan negara.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Mohd Azis Jamman berkata perkara itu dibenarkan untuk menjaga ketenteraman awam berdasarkan peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

“Bagaimanapun orang ramai perlu tahu hak mereka semasa semakan rambang dilakukan termasuk boleh meminta identiti pegawai polis yang melakukan pemeriksaan sebagai rekod jika ada pelanggaran prosedur operasi standard (SOP),” katanya pada sesi jawab lisan Persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Chan Ming Kai (PH-Alor Setar) yang bertanyakan sama ada terdapat laporan pelanggaran SOP dilakukan terhadap pihak polis semasa menyemak telefon bimbit orang awam.

Katanya jika orang awam merasakan ada pelanggaran SOP dilakukan oleh pihak polis, mereka boleh membuat laporan di mana-mana balai polis berhampiran atau di Bukit Aman.


Sementara itu, Azis berkata pihak polis akan menggunakan setiap elemen termasuk “phone-bugging” atau “tapping” untuk memastikan siasatan dapat dijalankan jika timbul isu keselamatan yang dilaporkan melibatkan mana-mana pihak.

“Ia tidak mengenal sama ada orang itu ahli politik, ahli perniagaan atau sesiapa sahaja yang dirasakan mempunyai kebarangkalian untuk melakukan perkara-perkara yang menyentuh isu keselamatan, saya yakin pihak polis akan mengambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) sama ada pihak polis menggunakan “phone-bugging” atau “tapping” untuk ahli politik blok pembangkang.

Kategori