Monday, December 4, 2023

Creating liberating content

Tanah Runtuh: Mayat Ibu,...

HULU SELANGOR – Dua mayat mangsa ke-17 dan 18 kes tanah runtuh di...

Harimau Bintang Terlepas Dari...

AUSTIN, TEXAS – Seekor harimau bintang yang terlepas dari sebuah zoo telah menimbulkan...

MRT: Kerja Meroboh Ampang...

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan 39 pemilik...

2 Atlet Berbasikal Paralimpik...

KUALA LUMPUR - Dua atlet berbasikal Paralimpik negara mengalami kecederaan serius dalam kemalangan...

PAS Kaji Hubungan Dengan BERJASA

KUALA LUMPUR – PAS akan mengkaji semula hubungan dengan Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) dalam Gagasan Sejahtera, susulan parti itu meletakkan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan walaupun pihaknya tidak bersetuju dengan hasrat BERJASA meletakkan calon pada PRK itu, parti berkenaan tetap berbuat demikian.

“Kita tidak setuju dia (Presiden BERJASA, Datuk Dr. Badrulhisham Abdul Aziz) bertanding. Itu terpulang kepada dia (untuk bertanding), namun kita tidak setuju.

“Kerjasama dengan BERJASA ini kita akan kaji dari semasa ke semasa (kerana meletakkan calon),” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai status kerjasama PAS dengan BERJASA dalam Gagasan Sejahtera susulan parti itu meletakkan calon pada PRK Tanjung Piai.

Gagasan Sejahtera adalah gabungan politik yang diwujudkan pada 2016 dengan hasrat menjadi blok ketiga dalam senario politik tanah air, dianggotai PAS, BERJASA dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN).

PAS turut menjalin kerjasama dengan UMNO dengan menubuhkan Muafakat Nasional pada 14 September lalu, manakala UMNO masih kekal bersama MCA dan MIC dalam Barisan Nasional (BN).

Sehubungan itu, tindakan BERJASA meletakkan calon pada PRK Parlimen Tanjung Piai, bertentangan dengan pendirian PAS yang bersetuju dengan calon BN daripada MCA, Datuk Seri Dr. Wee Jeck Seng.

Abdul Hadi turut menegaskan akan mengarahkan ahli PAS di Tanjung Piai untuk memberikan undi kepada Jeck Seng, ketika turun berkempen ke kawasan itu pada Rabu ini.


Ditanya mengenai pandangan Jeck Seng bahawa MCA kekal dengan pendirian menolak Rang Undang-Undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU 355), Abdul Hadi berkata, itu adalah pandangan peribadinya.

“Itu pandangan peribadi. Kita bekerjasama dengan parti,” katanya.

Berhubung desas-desus sebahagian akar umbi PAS tidak bersetuju calon MCA diletakkan pada PRK itu, Abdul Hadi menegaskan ia tidak benar, selain memberi jaminan jentera parti akan turun bekerja.

PRK Parlimen Tanjung Piai yang akan diadakan pada 16 November ini menyaksikan saingan enam penjuru membabitkan calon Pakatan Harapan (PH), BN, GERAKAN, BERJASA dan dua calon Bebas.

Selain Jeck Seng dan Badrulhisham, calon lain adalah wakil GERAKAN, Wendy Subramaniam; calon PH, Karmaine Sardini serta dua calon Bebas, Dr. Ang Chuan Lok dan Faridah Aryani Abdul Ghafar.

PRK Parlimen Tanjung Piai diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Dr. Md Farid Md Rafik, 42, daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pada 21 September lalu akibat komplikasi jantung. – BH Online

Kategori