Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

Gambar Sekitar Majlis Sambutan...

PELAKON Memey Suhaiza menyambut hari lahirnya yang ke-28 pada 25 Mac dan satu...

Morais Dedikasikan Piala Malaysia...

SHAH ALAM - Ketua Jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT), Ulisses Morais mendedikasikan kemenangan...

Statut Rom: AG, Menteri...

KUALA LUMPUR – Kira-kira 50 orang berarak dan berhimpun di pintu masuk Parlimen...

Proses Kendalikan Kertas UPSR...

PUTRAJAYA - Prosedur pengendalian kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang sudah...

Polis Ikut Undang-Undang Kes Tangkapan LTTE – Mahathir

LANGKAWI – Tindakan polis menahan 12 individu termasuk dua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi membantu siasatan berkaitan kes kumpulan pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) dilakukan mengikut peruntukan undang-undang, kata Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Perdana menteri berkata tindakan polis itu juga dilakukan tanpa campur tangan pentadbirannya dan beliau menyangkal kononnya tangkapan itu bagi melemahkan mana-mana pihak.

“Pihak kerajaan ingin tahu apa sebab perkara ini berlaku. Kita tidak suka guna kuasa untuk lemahkan mana-mana pihak.

“Ini bukan saya tangkap orang, bukan Muhyiddin (Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin) tangkap orang, (tapi) polis yang tangkap dan benda yang dibuat pegawai mereka itu ikut undang-undang,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri taklimat mengenai pembangunan Langkawi, di sini hari ini.

Ditanya sama ada tangkapan itu akan menjejaskan sokongan terhadap Pakatan Harapan (PH) yang akan berdepan Pilihan Raya Kecil Parlimen Tanjung Piai bulan depan, Dr. Mahathir berkata: “Kalau ada implikasi politik, itu kita terpaksa cari lah, apa latar belakang dia (mereka yang ditahan),” katanya.


Polis hari ini menahan lima lagi individu termasuk seorang guru kerana disyaki terlibat dalam mempromosi, menyokong, memiliki bahan dan menyalurkan dana membabitkan LTTE.

Penahanan terbaharu itu menjadikan jumlah keseluruhan tangkapan berkaitan LTTE sejak Khamis lepas ialah 12 orang.

Khamis lepas, tujuh individu termasuk dua Ahli Dewan Undangan Negeri ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) selepas disyaki terlibat dengan kumpulan pengganas LTTE.

Kategori