Sunday, April 14, 2024

Creating liberating content

Pengguna ‘Naik Angin’ Topup...

Akibat penambahan caj Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada pembelian kad tambah nilai...

Bot Melintang Di KM190...

KUANTAN - Sebuah bot yang dalam 'perjalanan' ke Tasik Kenyir, Terengganu 'berlabuh' di...

Pembentangan RUU 164 Ditangguhkan...

PUTRAJAYA - Pembentangan Rang Undang-undang (RUU) bagi meminda Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan...

Bekas Ketua Cawangan JPJ...

KUANTAN - Seorang bekas Ketua Cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) cawangan Muadzam mengaku...

Najis Burung, Hama Mungkin Punca Sesak Nafas, Muntah

PASIR GUDANG – Pencemaran najis burung merpati mungkin antara faktor sampingan yang menyebabkan insiden gangguan kesihatan, termasuk sesak nafas dan muntah, di Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Puteri Resort, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebudayaan dan Warisan Johor, Mohd Khuzzan Abu Bakar, berkata tinjauan pihaknya mendapati beberapa kelas di tingkat atas sekolah itu terpaksa ditutup akibat masalah najis burung berkenaan.

“Masalah najis dan hama burung di kelas tingkat atas bangunan sekolah ini agak serius.

“Ia mungkin antara faktor setiap hari (kerap), ada kejadian murid mengalami simptom sesak nafas dan muntah di sekolah ini,” katanya kepada pemberita ketika membuat tinjauan di sekolah itu, hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sumber Manusia, Sains dan Teknologi Johor, Aminolhuda Hassan; Pengarah Kesihatan negeri, Dr Selahudeen Abd Aziz; dan Guru Besar SK Tanjung Puteri Resort, Padzlan Monthel.

Sebelum ini, media melaporkan sembilan kes baharu sesak nafas dilaporkan di sini, semalam setakat jam 12 tengah malam, membabitkan lapan pelajar dan seorang guru dari empat sekolah termasuk SK Tanjung Puteri Resort, yang dirawat sebagai pesakit luar.

Justeru, Mohd Khuzzan meminta Kementerian Pendidikan menyegerakan kerja membersih dan memperbaiki bumbung sekolah berkenaan bagi menghalang kemasukan burung merpati.


Sementara itu, Dr. Selahudeen berkata, najis burung merpati berbahaya kepada kesihatan, terutama kanak-kanak, dalam jangka panjang kerana boleh menyebabkan masalah pernafasan berpunca daripada penyakit berkaitan paru-paru.

Dalam pada itu, Aminolhuda berkata, wakil Kementerian Pendidikan sudah meninjau masalah pencemaran najis burung itu yang berlarutan sejak kira-kira lima tahun lalu, dan kerja baik pulih dijangka dilakukan tidak lama lagi.

Mengulas mengenai pelajar sekolah yang menjadi mangsa pencemaran udara di kawasan ini pula, Aminolhuda berkata, selain rawatan kesihatan, pihaknya turut memberi tumpuan terhadap aspek psikologi mangsa.

“Semua kaunselor sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) diarahkan untuk membantu murid yang pernah menjadi mangsa supaya dapat mengatasi masalah kebimbangan, panik dan trauma.

“Malah, kaunselor dari PPD Johor Bahru juga diarahkan membantu sekolah di Pasir Gudang,” katanya. – BH Online

Kategori