Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Syarikat ALLIANZ Tanggung Hampir...

Syarikat insurans terkemuka dari Jerman ALLIANZ yang juga syarikat insurans kepada syarikat penerbangan...

Gol Kedua ‘Memalukan, Kebudak-budakan’

PENGURUS Manchester United, Jose Mourinho berkata, gol kedua Crystal Palace yang disifatkan sebagai...

Pembelajaran Tulisan Jawi Tetap...

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan akan tetap meneruskan pengajaran dan pembelajaran tulisan jawi...

Czech Hampiri Mahkota Piala...

PRAGUE - Pemain beregu nombor satu dunia Katerina Siniakova dan pemain veteran Barbora...

Yahaya Ismail Nafi Ugut Anwar

KUALA LUMPUR – Penulis Yahaya Ismail menafikan dakwaan kononnya telah memeras ugut Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan meminta bayaran sebanyak RM400,000 berhubung manuskrip buku bertajuk ‘Mengapa Anwar Tak Boleh Jadi PM’.

Menurut Yahaya, jumlah itu sebenarnya merupakan harga berdasarkan nilai hak cipta yang bakal dijual kepada pembeli.

Dakwa beliau, naskhah buku itu telah diberikan kepada Anwar dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul untuk dibaca dan jika mahu membeli hak ciptanya.

“Ini lazim dilakukan dalam bisnes penerbitan. Saya kemukakan naskhah itu kepada beberapa individu tertentu untuk mereka beli hak cipta. Saya letak harga jualan hak cipta RM400,000 kerana saya tahu buku ini boleh jadi ‘bestseller’. Pengalaman selama 40 tahun sebagai penerbit dan penulis saya tahu jenis buku yang boleh jadi ‘bestseller’.

“Saya terkejut apabila Anwar kata saya hendak peras ugut dia minta bayaran RM400,000. Harga itu berdasarkan nilai hak cipta yang saya bakal jual kepada pembeli, kalau dia tidak minat jangan beli. Tidak ada paksaan apa-apa sebab hak cipta itu saya punya. Saya berhak menerbitkan buku itu sendiri kerana hak cipta saya punya.

“Kalau saya terbit buku itu dan kalau Anwar atau Johari Abdul mengatakan saya fitnah boleh saman saya kelak. What is the problem? katanya menerusi kenyataan yang dimuat naik dalam laman Facebook beliau.

Semalam, Johari mendedahkan menerima manuskrip buku bertajuk ‘Mengapa Anwar Tak Boleh Jadi PM’ pada 10 Jun lalu daripada seorang penulis bernama Yahaya Ismail yang difahamkan merupakan seorang penulis upahan.

Ahli Parlimen Sungai Petani itu turut menyifatkan manuskrip tersebut sarat dengan fitnah dan tohmahan keji terhadap Presiden PKR.


Dalam pada itu, Yahaya memberitahu, beliau memberi penjelasan ini supaya rakyat tidak terpengaruh dengan putar belit fakta Anwar dan Johari berhubung buku tersebut.

Beliau malah menegaskan tidak diupah oleh sesiapa untuk menulisnya.

“Ia adalah hasil kajian saya sendiri. Saya menulis hal politik, lebih 50 judul buku politik, sejak 40 tahun dulu.

“Kalau mereka menuduh saya penulis upahan menghasilkan buku itu sila tunjuk bukti. Boleh cek akaun bank saya. Sila dedahkan nama manusia yang bermurah hati mengupah. Saya akan menyaman mereka kerana menuduh saya penulis upahan.

“Insya-Allah saya akan menerbitkan buku ini kelak sekiranya tidak ada pihak lain yang sanggup membeli hak ciptanya,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Kategori