Wednesday, April 24, 2024

Creating liberating content

PDRM Belum Ada Maklumat...

KUALA LUMPUR - Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun mengesahkan tidak...

Sekolah Tutup Jika Suhu...

PUTRAJAYA - Jawatankuasa khas mengenai cuaca panas hari ini mengeluarkan garis panduan tetap...

Ahli UMNO Buat Laporan...

POKOK SENA - Seramai 50 ahli UMNO Pokok Sena membuat laporan bagi mendesak...

FGV Beku Ambil Staf...

KUALA LUMPUR – FGV Holdings Bhd membekukan semua pengambilan pekerja baharu daripada kontraktor...

Hadi Hairan Pemimpin PKR ‘Kepanasan’ PM Pilih Latheefa

KUALA TERENGGANU – Presiden PPAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan rasa hairan terhadap sesetengah pemimpin PKR yang dilihat sedang ‘kepanasan’ berikutan keputusan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad memilih Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baharu.

Menurutnya, tindakan segelintir kepimpinan Pakatan Harapan (PH) yang tidak bersetuju dengan keputusan itu meninggalkan tanda tanya.

“Selaku Perdana Menteri, beliau (Tun Dr. Mahathir Mohamad) mempunyai hak untuk melantik mana-mana individu memegang jawatan itu.

“Terpulang kepada Perdana Menteri untuk lantik siapa yang dia nak, kalau kepimpinan PH boleh pilih dia (Dr. Mahathir) jadi Perdana Menteri, mengapa tak boleh setuju apabila dia pilih Latheefa?

“Apa yang penting beliau (Latheefa) perlu buktikan kemampuannya setelah melaksanakan tugas yang dipertanggungjawab nanti,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Anak Terengganu di Perantauan 2019 di Taman Tamadun Islam (TTI) di sini malam tadi.

Turut hadir, Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar dan isteri, Tuan Faizah Tuan Abdul Rahman; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Yahaya Ali; Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk A Rahman Yahya dan barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri.

Dalam pada itu, Abdul Hadi ketika diminta mengulas mengenai pendirian PAS terhadap pelantikan itu, katanya, mereka sebulat suara menyokong kenyataan yang telah dibuat oleh Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan sebelum ini.


“Setiausaha Agung PAS dah buat kenyataan dan itulah kenyataan kita,” katanya.

Terdahulu, Takiyuddin menerusi satu kenyataan mengalu-alukan pelantikan Latheefa sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu bagi tempoh kontrak selama dua tahun berkuat kuasa pada 1 Jun lalu.

Katanya, PAS yakin Latheefa adalah individu yang layak dan sesuai menjawat jawatan itu.

Dalam pada itu, Abdul Hadi berkata, kerajaan di bawah pimpinan PAS iaitu Kelantan dan Terengganu terbuka untuk disiasat SPRM.

“PAS tidak terlibat dengan sebarang perkara, dan kita terbuka sebagaimana saya pernah nyatakan dahulu di mana kerajaan kita di Kelantan dan di Terengganu terbuka untuk SPRM siasat supaya berjaya mencapai objektif sebuah kerajaan yang bersih,” katanya. – Sinar Harian

Kategori