Wednesday, December 6, 2023

Creating liberating content

Tindakan Akan Diambil Terhadap...

KUALA LUMPUR – Tindakan akan diambil terhadap peniaga ingkar yang didapati menaikkan harga...

Plot Kubur Untuk Penyokong...

Sao Paulo - Peminat sebuah pasukan bola sepak terkemuka di Brazil kini boleh...

ADUN Kota Anggerik Nafi...

SHAH ALAM - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Anggerik, Najwan Halimi menafikan...

Terlalu Cantik Lepas Lahirkan...

SEBUAH akhbar Rusia membuat satu laporan kontroversi apabila menuduh kelahiran kedua Kate Middleton hanya...

Kos Rendah Untuk ECRL Lebih Kecil Bukan Jimat

PRESIDEN MCA, Wee Ka Siong menyindir dakwaan Putrajaya bahawa ia mengurangkan kos selepas rundingan semula projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL).

Bercakap kepada FMT, beliau berkata dakwaan itu mengelirukan kerana penjimatan sebanyak RM21.5 bilion berlaku akibat pengurangan dalam skala projek.

Beliau berkata jajaran dan jumlah stesen dikurangkan dan tidak ada terowong dari Bentong ke Gombak.

“Terowong ke dalam banjaran Titiwangsa sangat sukar, dan itu sahaja akan menelan kos antara RM8 dan RM10 bilion,” katanya.

“Terdapat juga pengambilan tanah, dengan kos bergantung pada lokasi. Sebagai contoh, stesen Gombak yang dibatalkan, terletak di kawasan membangun sepenuhnya. Jadi tanahnya lebih mahal berbanding di kawasan yang jauh seperti Kuala Klawang.”

Beliau menuduh kerajaan tidak menjelaskan spesifikasi projek yang disemak untuk menjadikannya seolah-olah memperoleh pencapaian besar dalam pengurangan kos.

“Apabila anda membandingkan epal dengan epal dan ada pengurangan dalam kos, itulah penjimatan kos. Tetapi apabila anda mengecilkan spesifikasi projek, tiada lagi perbandingan yang adil.”

Beliau berkata kos itu juga akan turun jika kerajaan Barisan Nasional menetapkan spesifikasi yang lebih rendah untuk projek itu.

“Tidak ada ertinya bagi sesiapa mengatakan Pakatan Harapan (PH) mengurangkan kos per km dari RM95.5 juta kepada RM68.7 juta apabila tidak ada asas perbandingan.


“Jika anda biasanya membeli kerapu dari pasar dan kemudian satu hari memutuskan untuk membeli makarel, anda tidak boleh mengatakan anda menjimatkan duit. Kedua-duanya ikan, tetapi ia tidak sama.”

Beliau berkata, kerajaan harus mengaku bahawa ia mengecilkan projek itu.

Beliau berkata pemimpin PH, ketika mengkritik projek itu semasa pentadbiran Najib Razak, mendakwa kos sebenar projek itu hanya RM29 bilion.

“Tetapi kini kos RM44 bilion. Walaupun begitu, ia adalah disebabkan oleh skop yang dikurangkan.”

Beliau berkata beliau tidak menentang usaha untuk penjimatan kos, tetapi tidak sepatutnya memperdayakan orang ramai. – FMT

Kategori