Tuesday, December 5, 2023

Creating liberating content

Salah Dedah Mahu Pula...

BINTANG Liverpool Mohamed Salah mendedahkan dia mahu menyertai Real Madrid pada musim panas...

2 Kanak-Kanak Dijangkiti Rabies...

KUCHING - Dua daripada tiga kanak-kanak yang dijangkiti penyakit anjing gila atau rabies...

Sri Lanka Pecah Rekod...

COLOMBO - Sri Lanka akhirnya berjaya memecahkan rekod dunia menerusi pokok Krismas yang...

RM5.68 Juta Diagih Kepada...

SEJUMLAH RM5.68 juta atau 70 peratus dana Tabung Sumbangan Covid-19 akan diagihkan segera...

Nilai Kekayaan Orang Kaya Malaysia Merosot

WALAUPUN Robert Kuok kekal berada di kedudukan individu paling kaya di Malaysia dengan nilai kekayaan mencecah AS$12.8 bilion (RM52.34 bilion), namun ia mungkin bukan berita menggembirakan buat mereka.

Ini kerana menurut Forbes yang mengeluarkan Senarai Forbes Orang Kaya di Malaysia, nilai kekayaan 30 orang dalam senarai itu semakin menguncup dengan hanya 11 sahaja menikmati keuntungan.

Sama ada ia melibatkan perniagaan dalam sektor penerbangan hinggalah pembuatan, hartanah dan perkhidmatan penghantaran, kesemuanya tidak memberi sinar yang cerah buat golongan ini kerana pertumbuhan ekonomi berkembang dengan kadar perlahan.

Bagi Kuok, nilai kekayaannnya juga susut AS$2 bilion (RM8.18 bilion).

“Pasaran saham Malaysia juga menyaksikan penurunan apabila FBM KLCI susut lapan peratus sejak 12 bulan lalu dan ringgit pula jatuh tiga peratus berbanding dolar AS. Tahun yang berlaku ketidaktentuan politik ini turut menyumbang kepada keadaan ini,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.


Paling terjejas ialah Wong Thean Soon yang berada dalam kedudukan ke-48 orang kaya di Malaysia apabila nilai kekayaannya merosot 63 peratus kepada AS$280 juta (RM1.14 bilion) berikutan saham syarikatnya, MyEG Services menerima kesan yang teruk selepas Pilihan Raya Umum ke-14 kerana dikaitkan dengan kerajaan sebelum ini.

Malah, pelabur terbesar dalam syarikat itu, Datuk Dr. Norraesah Mohamad, satu-satunya wanita dalam senarai Forbes itu, juga jatuh daripada kedudukan berkenaan. – UTUSAN ONLINE

Kategori