Sample Page Title

SEMENYIH – Sejak beberapa tahun lepas, mukim Semenyih yang berada dalam daerah Hulu Langat menerima kesan limpahan pembangunan dari kawasan sekitarnya seperti Kajang, Putrajaya dan Cyberjaya.

Selain itu, Semenyih juga semakin popular dengan pelancongan berasaskan alam semula jadi seperti Bukit Broga, hutan rekreasi dan kolam air panas, yang menarik kunjungan pelancong tempatan dan luar negeri.

Kepesatan pembangunan dan tarikan pelancongan yang ada menyebabkan timbul rasa ‘iri hati’ dalam kalangan peniaga di Pasar Pagi Pekan Semenyih di sini yang berharap pasar itu dinaik taraf dan dipromosikan untuk dijadikan sebagai satu daripada daya tarikan kepada pengunjung luar.

Seorang peniaga yang hanya ingin dikenali sebagai Zeti, 36, berkata, pasar tersebut boleh dijadikan sebagai antara tempat persinggahan para pendaki yang pulang dari Bukit Broga, kerana ia terletak berdekatan dengan jalan utama ke bukit tersebut dari Kuala Lumpur.

“Seperti yang kita tahu Bukit Broga memang sangat terkenal tetapi ramai pengunjung luar tidak tahu mengenai pasar ini. Saya sudah lebih setahun berniaga di sini tetapi tidak nampak pun orang luar datang, hanya muka yang sama sahaja ke sini. Mungkin usaha untuk mempromosikan pasar ini perlu dipertingkatkan lagi,” kata peniaga tudung itu ketika ditemui Bernama, di sini.

Katanya, terdapat pelbagai pilihan makanan tempatan yang dijual di pasar tersebut yang boleh menjadi daya penarik pengunjung luar.

Selain itu, beliau juga mencadangkan kedudukan kira-kira 100 gerai di pasar berkenaan disusun dengan lebih teratur mengikut jenis makanan dan barangan yang dijual bagi memudahkan para pengunjung.

Dalam pada itu Adibah Muslim, 27, menyarankan Majlis Perbandaran Kajang supaya menyelaraskan penguatkuasaan lesen perniagaan terhadap para peniaga kerana terdapat mereka yang berniaga di situ tanpa memiliki lesen.


Katanya, hal ini berikutan pernah terjadi insiden pergaduhan antara peniaga ekoran berebut tapak berniaga.

“Jadi ini tidak adil kepada mereka yang telah membayar dan mempunyai lesen kerana peniaga yang tidak mempunyai lesen enggan berpindah ke tempat lain dan menganggap tapak tersebut milik mereka kerana telah lama berniaga di situ, walaupun tidak mempunyai lesen,” katanya yang berniaga makanan di situ sejak setahun lalu.

Sementara itu, peniaga kuih peneram, Najmullah Mohammad Salehuddin, 23, berkata, antara masalah yang sering dihadapi peniaga dan pengunjung di sini ialah kekurangan parkir terutama pada hujung minggu.

“Bila hujung minggu, saya lihat pengunjung susah mencari parkir. Ada yang terpaksa menunggu parkir kosong sehingga satu jam. Jadi saya minta pihak yang berkenaan melakukan sesuatu supaya para pengunjung akan lebih berasa selesa untuk datang ke sini,” katanya. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Hak Peribadi Masing-Masing Nak Pertikai Saya Lantik Zahid – PM

KUALA LUMPUR : Pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri...

Gaji Jemaah Menteri Dipotong 20 Peratus Tiap Bulan

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan gaji bulanan Jemaah Menteri akan...

Jemaah Malaysia Wajib Guna Imbasan Biometrik E-Visa Umrah

Kuala Lumpur : Jemaah Malaysia kini antara yang diwajibkan menggunakan imbasan biometrik bagi mendapatkan...

Harga Telur Lebih Murah Diumum Esok

PUTRAJAYA : Harga telur lebih murah akan diumumkan esok, kata Perdana Menteri, Datuk Seri...

K’jaan Digesa Bawa Masuk Jururawat Asing

Kekurangan jururawat pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini di hospital swasta dan...

Tengku Zafrul Di Qatar, Tak Hadir Mesyuarat Khas Kabinet

PUTRAJAYA : Hanya Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku...

Siti Bainun Dimasukkan Ke Hospital Akibat Pneumonia, Hempedu

KUALA LUMPUR – Perbicaraan hari pertama bela diri, Siti Bainun Ahd Razali yang didakwa...