Wednesday, June 19, 2024

Creating liberating content

Gempa Bumi Lemah Di...

KUALA LUMPUR - Gempa bumi lemah berukuran 2.3 pada skala Richter berlaku di...

Pahang Cuti 30, 31...

KUANTAN - Pahang memutuskan 30 dan 31 Julai ini sebagai hari kelepasan am...

PNB Agih 1.5 Bilion...

KUALA LUMPUR – Kerajaan Persekutuan akan memperkenalkan inisiatif baharu untuk masyarakat India iaitu...

Budi Bicara Kerajaan Keluar...

PUTRAJAYA - Terletak pada budi bicara kerajaan sama ada untuk mengeluarkan, menangguhkan pengeluaran...

Belia Indonesia Minat Ceramah Agama Di Media Sosial

JAKARTA – Belia Indonesia kini hilang minat untuk mempelajari agama di masjid yang semakin hilang pengaruh susulan banyak kuliah yang disiarkan menerusi media sosial.

Kajian oleh Pusat Kajian Agama dan Budaya (CSRC) 2018 di Universiti Islam Syarif Hidayatullah di Jakarta juga mendapati pengajaran agama di media sosial mengurangkan pengaruh pendidikan agama dalam keluarga, pertubuhan atau institusi pendidikan rasmi lain.

Tinjauan dibuat ke atas penduduk remaja berusia antara 17 dan 24 tahun di 18 daerah dan bandar raya.

Fitria Jamal, 25, berkata beliau lebih suka menonton YouTube untuk mengetahui mengenai Islam berbanding pergi ke masjid untuk menyertai forum pengajian.

“Di YouTube, saya boleh memilih topik dan penceramah yang saya suka untuk belajar dan mendengar,” kata pekerja bank itu, yang meminati pendakwah Abdul Somad yang sudah mengumpul sejuta penonton.

Fitria berkata, adalah mencabar mencari forum yang memenuhi kecenderungannya membincangkan fitrah wanita dalam Islam.


Seorang lagi peserta tinjauan, Faridah Zahra, 25, berkata beliau suka menonton ceramah Abdul Somad dan beberapa pendakwah muda lain seperti Adi Hidayat dan Hanan Attaki di YouTube dan Instagram kerana mereka menyampaikan ‘ceramah menarik’ seperti hubungan antara Islam dan sains.

“Sebaik saya didedahkan kepada pengetahuan saintifik seumpama itu, semakin banyak yang ingin saya ketahui,” kata pengurus akaun itu.

Sarjana dan umat Islam berkumpul di Jakarta baru-baru ini untuk membincangkan cara menarik belia ke masjid di tengah pengaruh media sosial yang semakin meningkat dalam pengajaran Islam. — Agensi

Kategori