Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

Wak Lu Penyokong Punca...

Kawan saya di Johor kata Wak Lu. Wak Lu slanga orang muda di...

EU Simpan Stok Ubat...

BRUSSELS: Di tengah kebimbangan konflik Russia-Ukraine, Suruhanjaya Eropah melancarkan 'operasi penyimpanan stok' bagi...

SPRM Terkejut Keputusan Kes...

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyatakan rasa terkejut dengan keputusan Mahkamah...

‘Black Widow’ Jepun Disyaki...

Polis Jepun menahan seorang jutawan warga emas berusia 67 tahun di kediamannya setelah...

Anwar Tegas Dengan Keputusan Pelantikan

PORT DICKSON — Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak akan mengkaji semula keputusannya mengenai pelantikan kepimpinan pusat parti itu sebagaimana diminta oleh Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Tidak ada keperluan bagi saya berbuat demikian oleh kerana nama-nama berkenaan telahpun diluluskan oleh majlis.

“Saya telah ambil masuk kedua-dua puak. Jika anda lihat, saya telah lantik Ali Biju (sebagai naib-presiden) yang merupakan penyokong Azmin dan juga ketua penerangan (Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin) yang juga penyokong beliau,” kata Anwar ketika ditemui selepas menghadiri program Pendidikan Demo Neuro di Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Springhill, di sini hari ini.

Anwar yang juga MP Port Dickson menafikan beliau menghadapi isu dengan Mohamed Azmin selepas Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu mempersoalkan cara pemilihan orang-orang yang dilantik ke dalam majlis pimpinan pusat PKR.

Anwar berkata hasrat beliau semata-mata untuk melindungi kepentingan semua anggota PKR dan bukan puak tertentu.

“Anda tidak boleh mendapatkan semua penyokong anda ke dalam majlis… anda mesti mendapatkan penyokong PKR,” kata beliau.

Sebelum ini, Mohamed Azmin berkata pelantikan itu tidak mencerminkan prinsip mewakili aspirasi anggota secara adil dan saksama.


Sementara itu, dalam program Himpunan Pencak Pendekar Pesilat Bangsa Beradat yang diadakan di Pantai Cahaya Negeri, dekat sini, Anwar dalam ucapannya menyeru agar seni persilatan dihidupkan kembali bagi membentuk jati diri anak muda supaya lebih berdisplin dan terhindar dari masalah gejala sosial.

“Apa ertinya pembangunan, mempunyai bangunan pencakar langit serta teknologi canggih jika kita hilang seni dan kebudayaan kita sendiri.

“Kita mahu menghidupkan kembali seni budaya persilatan ini di setiap daerah, taman perumahan dan kampung,” katanya.

Seramai 900 pesilat daripada pertubuhan dan persatuan silat dari Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor dan Kuala Lumpur menyertai program itu. — BERNAMA

Kategori