Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

3.6 Juta Rakyat Malaysia...

KUALA LUMPUR - Kes diabetes terus meningkat di negara ini dengan anggaran kira-kira...

M Nasir Kurang Kenal...

SINGAPURA - Tidak banyak penyanyi kelahiran Singapura pada masa kini yang nampaknya benar-benar...

Kes Pukul Pelajar Perempuan,...

SUSULAN dari video viral tentang seorang pelajar perempuan dibuli, empat pelajar sebuah sekolah...

Arab Saudi Tiada Pelan...

VOLGOGRAD - Jurulatih Arab Saudi, Juan Antonio Pizzi menegaskan beliau tidak mempunyai perancangan...

Penduduk Kesal Tiada Tindakan Tangani Banjir Kilat

KUALA PERLIS – Penduduk di Taman Kuala Perlis di sini, hari ini kesal masalah banjir kilat yang sering berlaku di tempat mereka masih gagal ditangani menyebabkan penduduk di lebih 40 buah rumah resah setiap kali berlakunya hujan lebat.

Goh Took Yong, 66, yang mengusahakan inap desa berkata masalah itu berlaku apabila setiap kali hujan lebat, air akan masuk ke dalam rumah menyebabkan pelbagai barangan miliknya rosak dan mengalami kerugian ribuan ringgit.

“Saya yang dah duduk di taman ini lebih 20 tahun, setiap kali hujan saya terpaksa tanggung kerugian akibat air yang masuk ke dalam rumah dan bukan saya seorang saja yang kena penduduk lain pun sama,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, hari ini.

Beliau sebelum ini sudah mengubahsuai rumahnya dengan cara menaikkan lagi struktur bahagian rumah namun masalah titu masih belum selesai.

Beliau turut mendakwa sistem pintu air yang diseliakan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang berhampiran dengan taman itu rosak selain longkang yang airnya penuh dengan cepat bila setiap kali hujan.

Seorang lagi penduduk Shahril Hafidzal Hakimin, 35, berkata sistem perparitan yang ada juga gagal menyelesaikan masalah berkenaan.

Beliau berkata JPS sepatutnya perlu memastikan sistem perparitan berfungsi dengan baik dengan melakukan penyelenggaraan secara bersistematik.


“Longkang yang kecil tidak dapat menampung jumlah air hujan yang banyak selain mengalami masalah longkang yang berbau busuk kerana ia bertakung,” katanya yang telah menetap lebih 10 tahun.

Pengarah JPS negeri Asnol Adzhan Abd Manap ketika dihubungi berkata antara masalah utama berlakunya banjir di kawasan itu disebabkan pam yang sepatutnya menyedut air ke laut rosak akibat vandalisme di samping masalah sampah sarap menjadi punca air tidak dapat mengalir ke laut dengan baik.

Berikutan itu pihaknya akan mengadakan lawatan tapak dalam masa terdekat ini bagi melihat tindakan yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah berkenaan. – BERNAMA

Kategori