Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Pembunuhan Kejam Thomas Shipp...

FOTO yang dirakam oleh seorang jurugambar profesional sekitar tahun 1930-an di  Amerika Syarikat...

Pecat Coach Tak Cukup,...

DISEBABKAN prestasi bola sepak Selangor yang merudum, banyak pihak mula menggesa agar kepimpinan Persatuan...

Anak David Beckham Dikritik...

ANAK sulung pasangan popular David dan Victoria Beckham, Brooklyn Beckham, 17, dikritik gara-gara...

Polis Temui 40 Tong...

RAWANG - Polis menemui 40 tong bahan buangan berjadual dalam sebuah premis di Jalan...

MAB Mula Guna Khidmat Juruterbang Wanita

HEBAT… Pearl Wendy Mak, Wang Wen Chien dan Nur Waie Hidayah Mohamad Rasidin memecah tradisi dengan jadi kumpulan pertama juruterbang wanita bagi Malaysia Airlines Berhad (MAB).

Sebelum ini, kebanyakan wanita yang menceburi industri penerbangan tempatan hanya berkhidmat sebagai pembantu penerbangan atau kakitangan penerbangan.

Persatuan Juruterbang Wanita Antarabangsa menganggarkan bahawa pada tahun 2017, hanya 3,000 atau kira-kira tiga peratus daripada 130,000 juruterbang di seluruh dunia adalah wanita.

Tiga wanita luar biasa itu tabah menempuhi segala cabaran dan berjaya mengatasi tanggapan tradisi berkaitan jantina untuk melakarkan kejayaan di angkasa raya.

Mak, 50 tahun, yang menerbangkan pesawat sejak 1993, mengaku bahawa mengendalikan pesawat bukan tugas mudah bagi wanita.

Namun beliau berkata pada era baru ini, wanita berjaya menembusi sektor yang selama ini didominasi secara eksklusif oleh kaum lelaki. Setelah berkhidmat dengan tujuh syarikat penerbangan asing selama 25 tahun, beliau akhirnya membuat keputusan untuk kembali ke tanah air.

Pada mulanya, Mak hanya ingin menjadi seorang jurutera pesawat dan kemudian mengubah cita-citanya untuk menjadi jurutera penerbangan.

Bagaimanapun, apabila mendapat tahu bahawa peranan jurutera penerbangan semakin ketinggalan zaman, beliau bertekad untuk menjadi seorang juruterbang.

“Selagi anda tunaikan peranan anda, berkerja sebagai satu pasukan dan ketepikan tanggapan bahawa anda akan diberi layanan berbeza, anda tidak akan dilihat sebagai seorang lelaki atau wanita, tetapi semata-mata sebagai seorang juruterbang,” kata Mak kepada Bernama.

Juruterbang berpengalaman luas itu menasihati wanita yang ingin menyahut cabaran dalam industri penerbangan supaya benar-benar memahami dan meminati dunia penerbangan itu sendiri, di samping berdisiplin dan bersemangat waja.

“Anda perlu rajin membaca, tekun untuk menambah ilmu dan cuba melengkapkan kemahiran anda. Hasilnya, anda boleh mencapai kedudukan sebagai komander, diberi kepercayaan untuk mengendalikan pesawat lebih besar atau dinaikkan pangkat untuk mengendalikan pesawat lebih besar,” kata Mak, yang saudara kembarnya juga merupakan juruterbang wanita.

Bagi Wang pula, yang menyandang jawatan Pegawai Kedua, cita-citanya untuk menjadi juruterbang mula berputik ketika berusia 15 tahun apabila mengikut bapanya ke sebuah kelab penerbangan di Subang.

“Saya terpesona apabila melihat pesawat berkenaan meluncur ke udara dengan juruterbangnya duduk di sebelah saya dan beliau mengajar saya buat beberapa pergerakan ketika berada di udara dan saya dapati ia sungguh mudah dan menarik,” kata Wang, yang pada mulanya bercita-cita ingin menceburi diri dalam bidang teknologi maklumat (IT).

Wang mendapat sayapnya di Sydney, Australia dan selesai mengikuti kursus peralihan di Akademi Penerbangan Malaysia pada 2016 sebelum menyertai MAB sebagai kadet juruterbang pada Ogos 2017.

Beliau menasihati wanita muda yang ingin menceburkan diri dalam bidang penerbangan supaya berusaha untuk mencapai cita-cita itu.

“Lakukan apa yang anda suka. Mungkin ia tidak mudah pada peringkat permulaan, tetapi jangan berputus asa di pertengahan jalan kerana anda tidak tahu apakah hasil yang menunggu anda kesudahannya nanti,” kata wanita itu yang berazam menjadi kapten dalam masa lapan tahun akan datang.


Wang berkata beliau tidak mengahadapi masalah untuk menyesuaikan diri dengan rakan setugas dalam sektor penerbangan yang kebanyakannya terdiri daripada lelaki, dan tidak mengggapnya sebagai suatu pekerjaan yang gah, sebaliknya sebagai tugas profesional.

“Sebagai juruterbang, seseorang itu perlu bersedia untuk bertugas tanpa mengira masa dan hari seperti yang ditetapkan di dalam jadual dan kami perlu melakukan transit dengan cepat iaitu dalam tempoh kira-kira 45 minit, maksudnya kami perlu memulakan perjalanan balik dengan cepat,” katanya.

Sementara itu, Nur Waie Hidayah, 21 tahun, yang berkhidmat sebagai kadet juruterbang dengan MAB sejak Disember 2017, mendapat semangat untuk menjadi juruterbang daripada bapanya.

“Saya dibesarkan di Abu Dhabi, tempat bapa saya bertugas. Selepas tamat pengajian peringkat menengah tinggi pada 2013, saya pulang ke Malaysia untuk mengikuti kursus di sebuah sekolah penerbangan di Melaka.

“Sepanjang 18 bulan menjalani latihan di situ, keadaannya sungguh mencabar dan saya memerlukan banyak sokongan daripada orang tersayang, terpaksa belajar dengan tekun, bersemangat tinggi dan berdisiplin supaya dapat mengikutinya hingga tamat,” katanya.

Mak, Wang dan Nur Waie Hidayah diraikan pada majlis konvokesyen 111 anak kapal dan juruterbang Malaysia Airlines pada 11 Ogos lalu.

Dalam ucapannya di majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAB, Kapten Izham Ismail berkata: “Saya amat bangga kerana untuk julung kalinya di Malaysia Airlines, kita mempunyai tiga wanita hebat, menakjubkan dan bersemangat waja sebagai juruterbang hari ini.

“Saya berharap, pada masa akan datang, Malaysia Airlines akan mempunyai lebih banyak kapten wanita yang menerbangkan pesawat kita dan membawa kebanggaan kepada negara.”

Baru-baru ini, MAB memulakan program perintis juruterbang wanitanya dan ia kini dibuka untuk pendaftaran. Setakat ini, syarikat penerbangan itu mempunyai 2,286 anak kapal dan 927 juruterbang.

Kapten Izham memberitahu Bernama bahawa Malaysia kini mengalami kekurangan juruterbang, terutamanya bagi pesawat B737-800 yang memberi kekangan terhadap operasi dan menjejaskan pertumbuhannya.

“Untuk menjadikan operasi syarikat penerbangan ini kembali seperti biasa menjelang tahun depan, kami memerlukan lagi 150 juruterbang.

“Mengisi jawatan petugas di kokpit merupakan satu lagi cabaran kerana syarikat penerbangan ini menetapkan syarat bahawa kelayakan untuk menjadi kapten ialah telah melakukan 4,500 jam penerbangan atau lebih 1,000 daripada kadar purata dalam industri ini,” katanya. – BERNAMA

Kategori