Tuesday, February 27, 2024

Creating liberating content

Dewan Rakyat Gamat Sambut...

KUALA LUMPUR - Berbeza daripada kebiasaannya, kehadiran Tan Sri Pandikar Amin Mulia ke...

Mayat Dibunuh, Dibakar Disahkan...

KUALA TERENGGANU - Mayat tanpa identiti yang ditemukan di tepi jalan di Kampung...

Penyandang BN Tak Terpilih...

BERA - Penyandang kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada Barisan Nasional...

4 Maut, 5 Cedera...

PORT DICKSON – Empat maut dan lima cedera dalam kemalangan membabitkan tiga kereta,...

Penggunaan Bot Pam Masih Diteliti – Polis Sabah

KOTA KINABALU – Isu penggunaan bot pam di perairan Sabah khususnya di pantai timur negeri itu masih diteliti oleh kerajaan negeri dan pihak berkuasa, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Omar Mammah.

Beliau berkata setakat ini kebenaran hanya diberikan kepada nelayan kecil bagi menangkap ikan di kawasan pesisir pantai, bukan di laut.

“Kita akan akur terhadap sebarang keputusan yang diambil,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan upacara perbarisan dan amanat Pesuruhjaya Polis Sabah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah, Kepayan, di sini hari ini.

Pengharaman bot pam itu itu dikuatkuasakan pada April 2016 khususnya bertujuan mengekang penggunaan bot tersebut oleh warga asing dalam usaha meningkatkan keselamatan di kawasan perairan Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone).

Bagaimanapun pada 23 Mei lalu, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal membenarkan semula penggunaan bot pam di kawasan pesisir pantai bagi membantu golongan nelayan mencari rezeki.

Mengulas perkembangan lain, Omar berkata pihaknya belum menerima laporan daripada pelakon yang mendakwa hampir menjadi mangsa culik ketika menjalani penggambaran filem di Semporna baru-baru ini.


“Kita telah minta kepada beliau (pelakon) untuk membuat laporan polis tapi setakat ini tiada laporan polis dibuat cuma membuat kenyataan di dalam media dan sekiranya betul ada cubaan menculik buatlah laporan polis,” katanya.

Bulan lepas, akhbar melaporkan pelakon Hairul Azreen dan Ammar Alfian mendakwa mereka hampir menjadi mangsa culik lanun ketika menjalani penggambaran filem Paskal di Semporna. – BERNAMA

Kategori