Friday, December 1, 2023

Creating liberating content

PAS-UMNO Sekarang Macam Adik...

SIK - Muafakat Nasional yang disepakati antara PAS-UMNO berjaya merapatkan jurang antara dua...

Kelantan Tunggu Pewartaan Fatwa...

KOTA BAHARU - Kerajaan Kelantan menunggu pewartaan fatwa yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan...

Hari Kebangsaan, Malaysia Dicadang...

SERI KEMBANGAN - Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo mengemukakan cadangan supaya...

Kedutaan Myanmar Takut Demo...

KUALA LUMPUR - Hasrat sekumpulan ratusan penunjuk perasaan termasuk rakyat Malaysia untuk menyerahkan memorandum...

JBPM Serah Segala Info Kes Cradle Fund Kepada PDRM

KUALA KUBU BHARU – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) telah menyerahkan semua maklumat kepada Polis Diraja Malaysia berkaitan siasatan kes Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle Fund), Nazrin Hassan yang maut dalam kebakaran di rumahnya Jun lalu.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JBPM, Datuk Amer Yusof, berkata semua maklumat itu akan digunakan pihak berkaitan sebagai bahan bukti dalam prosiding mahkamah membabitkan kes berkenaan.

“Kami tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan umum tentang kes tersebut kerana dikhuatiri akan mengganggu proses siasatan kes itu yang sedang dibicarakan di mahkamah.

“Saya tidak boleh beri komen, segala bukti sudah diberikan kepada polis, mungkin akan mengganggu siasatan kalau beri maklum balas.

“Tidak ada perjumpaan susulan (dengan PDRM dan mangsa). Lagipun, kes itu pun diklasifikasikan sebagai kes jenayah, kita beri ruang kepada PDRM untuk siasat,” katanya selepas hadir ke Majlis Tamat Latihan Kursus Sains Kebombaan Siri 1 di Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Wilayah Timur, Kuala Kubu Bahru, di sini hari ini.

Pada 3 Ogos lalu, kematian Nazrin diklasifikasikan sebagai kes bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan selepas siasatan bomba menemukan kesan petrol di lokasi kebakaran.

Nazrin maut dalam kebakaran di rumahnya di Mutiara Homes, di Petaling Jaya, kira-kira 12.20 tengah hari, 14 Jun lalu.


Majlis yang diadakan hari ini bagi meraikan pentauliahan tamat latihan bagi 58 pegawai bomba JBPM.

Pegawai-pegawai ini diberi pelbagai latihan selama 150 hari bagi membekalkan mereka dengan pengetahuan asas ilmu kebombaan yang merangkumi teori dan praktikal seperti operasi kebombaan, penyiasatan dan undang-undang kebombaan dan misi mencari dan menyelamat sebelum mereka memakai uniform bomba.

Dalam perkembangan lain, Amer menjelaskan pertukaran jawatan dalam kalangan pegawai atasan baru-baru ini merupakan perkara biasa dalam mana-mana pentadbiran kerajaan dan bukannya akibat berlaku sebarang insiden.

“Pengarah-pengarah negeri yang ditukarkan adalah kerana kenaikan pangkat dan mengisi kekosongan jawatan. Naik pangkat. Gantikan yang telah berpencen,” jelasnya. – BERNAMA

Kategori