• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, June 27, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Bayi Kebulur Ditinggal Ibu Di Bilik Sewa

oleh
07/08/2018
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

JOHOR BAHRU – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sedang mengesan seorang ibu yang tergamak meninggalkan bayi lelakinya berusia lingkungan tujuh hari seorang diri di sebuah bilik sewa di Taman Tampoi Indah di sini hingga darah dagingnya itu kebuluran.

Pelindung Kanak-Kanak JKM Johor Bahru, Zaid Ikhwan Lim, dalam satu kenyataan media berkata, bayi berkenaan dipercayai kebulur beberapa hari sebelum diselamatkan seorang pekerja lelaki bahagian pembersihan yang juga kenalan ibu bayi berkenaan.

Beliau berkata, mengikut maklumat yang diterima, pada 5 Julai lalu ibu bayi berkenaan berusia 20-an bertemu dengan lelaki itu dan bertanyakan berkaitan bilik sewa bagi keluarganya.

Menurutnya, wanita berkenaan kemudian bersetuju untuk menyewa sebuah bilik di Taman Tampoi Indah pada hari sama dengan sewa bulanan RM250 dan menyatakan akan membuat pembayaran apabila suaminya pulang dari Kuala Lumpur.

Namun, pada kira-kira jam 7.30 petang 8 Julai lalu ketika pekerja bahagian pembersihan itu meninjau bilik sewa berkenaan, bayi terbabit ditemui kebuluran dan berseorangan.

“Lelaki berkenaan yang mendapati bayi itu berada dalam keadaan tidak sihat kemudian menyelamatkan bayi berkenaan dan menjaganya dengan harapan ibu kandungnya akan pulang.

“Dalam tempoh penjagaan, wanita itu gagal menuntut bayinya selain berikutan keadaan kesihatan bayi berkenaan semakin merosot, lelaki berkenaan mengambil keputusan membawanya ke HSI pada 12 Julai,” katanya.

Zaid berkata, bayi berkenaan mendapat rawatan di HSI selama beberapa hari sebelum dirujuk menerusi Jabatan Kerja Sosial HSI kepada JKM pada 16 Julai 2018.

“Hasil siasatan, bayi berkenaan ditinggal oleh ibu kandungnya di sebuah bilik sewa beralamat 02-17A, Jalan Mawar 3, Taman Tampoi Indah di sini.

“Berdasarkan maklumat dari HSI, tiada sebarang maklumat berkaitan ibu bayi berkenaan diperoleh dan dipercayai bayi itu tidak dilahirkan di hospital awam sekitar Johor Bahru.

“Pegawai perubatan bertugas membuat laporan polis bagi merujuk kanak-kanak itu ke Jabatan Kerja Sosial HSI sebelum bayi berkenaan dirujuk kepada pelindung kanak-kanak JKM bagi penempatan sementara,” katanya.

Zaid Ikhwan berkata, bayi berkenaan dinamakan sebagai Eimir dianggarkan berusia 36 hari dan kini ditempatkan di pusat perlindungan kanak-kanak.

Beliau berkata, bayi berkenaan masih mendapatkan rawatan susulan di HSI berikutan mengalami masalah gastrik.

“Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-kanak 2001 dan berikutan tiada sebarang tuntutan, bayi berkenaan ditempatkan di institusi perlindungan JKM mengikut Seksyen 18 Akta Kanak Kanak 2001.

“Orang ramai yang memiliki maklumat berkaitan bayi berkenaan boleh menghubungi JKM di talian 07-2232606,” katanya. – BH Online

Tags: bayi
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Kes Kematian CEO Cradle Fund Diklasifikasikan Kes Bunuh

Next Post

Dulu Bantah, Kini Sokong – Najib

Related Posts

Nahas Di Lebuh Raya: Bayi Meninggal Selepas 2 Hari Bertarung Nyawa Di ICU

Nahas Di Lebuh Raya: Bayi Meninggal Selepas 2 Hari Bertarung Nyawa Di ICU

01/06/2025
0

MUAR: Bayi perempuan yang menjadi mangsa nahas di Kilometer 144.9 Lebuh Raya Utara-Selatan (arah utara) pada Isnin lalu, menghembuskan nafas...

Jabatan Kesihatan Melaka Diarah Siasat Dakwaan Bayi Demam Panas Dibiarkan 11 Jam – Exco

Jabatan Kesihatan Melaka Diarah Siasat Dakwaan Bayi Demam Panas Dibiarkan 11 Jam – Exco

12/05/2025
0

MELAKA - Jabatan Kesihatan Negeri Melaka diarah melakukan siasatan terhadap dakwaan kes bayi perempuan berusia 22 bulan yang mengalami demam...

Next Post

Dulu Bantah, Kini Sokong - Najib

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd