Friday, July 19, 2024

Creating liberating content

2 Anggota Polis Maut...

KUALA LUMPUR - Jenazah dua anggota polis yang maut dalam kejadian pokok tumbang,...

68 Jadual Penerbangan Terjejas...

SEPANG - Sebanyak 68 jadual penerbangan dilapokan mengalami kelewatan sehingga pukul 10 malam...

Misteri Di Sebalik Keputusan...

"Lutut saya bergetar dan saya tidak boleh berdiri atau duduk selepas membaca surat...

Indonesia Berkecuali Isu Kehadiran...

JAKARTA – Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan Indonesia, Luhut Binsar Padjaitan...

Nafi Tidak Bincang Kabinet Isu Pembatalan HSR

PETALING JAYA – Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menafikan dakwaan bahawa beliau tidak terlebih dahulu berbincang dengan Kabinet apabila mengumumkan pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Malaysia-Singapura.

Beliau berkata isu itu adalah sebahagian daripada manifesto Pakatan Harapan dan telah digunakan dalam kempen bagi pilihan raya umum pada 9 Mei.

“Tidak. Ini telah diputuskan oleh parti sejak awal lagi. Isu itu sebahagian kempen kami dan saya tidak akan lari daripada keputusan dibuat parti hanya kerana saya tidak dapat membentuk Kabinet lebih cepat,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di sini, hari ini.

Perdana menteri ditanya tentang dakwaan Barisan Nasional bahawa beliau tidak terlebih dahulu berbincang dengan Kabinet apabila mengumumkan pembatalan projek HSR.

Pada 28 Mei, Dr. Mahathir mengesahkan Malaysia akan membatalkan projek itu dan kemungkinan perlu membayar pampasan sehingga RM500 juta kepada Singapura.


Projek HSR, dirancang membabitkan jarak 335 kilometer dan meliputi empat negeri, akan menghubungkan Kuala Lumpur ke Singapura. Projek itu dijadual siap pada 2026. – BERNAMA

Kategori