Sample Page Title

UMNO dibimbangi akan menjadi parti yang semakin lunak terhadap fahaman liberal sekiranya Khairy Jamaluddin menang jawatan presiden yang ditandinginya.

Hal ini dibimbangi oleh pemimpin dan akar umbi yang sedar tentang tersebarnya fahaman ini di Malaysia dalam satu dua dekad kebelakangan ini.

Malah, keberanian golongan liberal sejak Pakatan Harapan (PH) menang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 yang lepas membimbangkan lagi ahli-ahli yang sedar ancaman liberalisme.

Keberanian Siti Kassim berdepan dengan pihak polis dan disokong pula oleh Menteri Dalam Negeri menunjukkan hubungan baik mereka.

Khairy telah banyak kali menunjukkan sikap lebih liberal berbanding pemimpin lain dalam parti.

Beliau tidak pernah bertembung pendapat dengan kelompok liberal tetapi pernah memberikan pandangan yang ditentang oleh mufti.

Sejurus kalah dalam PRU14, Khairy telah menimbulkan cadangan agar UMNO dibuka kepada semua kaum dan tidak menjadi parti eksklusif orang Melayu.

Pada 2017, beliau menyelar pihak berkuasa agama yang menangkap kaki ponteng puasa melalui catatan di Twitter.

Katanya, lebih baik sumber digunakan untuk tangkap orang ponteng puasa itu digunakan untuk membantu asnaf.

Pandangan salah beliau dijawab oleh Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid, yang berkata bajet untuk bantuan asnaf sudah disediakan bagi bulan Ramadan, dan lembaga zakat sudah mengenal pasti penerimanya.

Jawapan beliau menafikan tanggapan bahawa sumber untuk operasi menangkap kaki ponteng puasa mengurangkan bantuan untuk fakir miskin semasa bulan puasa.

Memang diketahui umum Khairy berpegang pada fahaman yang liberal dan pandangannya tentang menangkap orang tidak berpuasa itu bukan pelik dan bukan yang terakhir.

Khairy mungkin mahu membina pengikut daripada kalangan liberal dengan pandangan-pandangan yang liberal dan dianggap progresif itu.

Beliau sentiasa mahu dilihat berfikiran terbuka dan tidak seperti mereka yang dilabel jumud kerana prihatin dengan isu agama yang semakin dianggap tidak “trending”.


Pada tahun lepas juga Khairy menyatakan kedudukan istimewa orang Melayu sebagai sesuatu yang memalukan.

Khairy dilabelkan hina oleh seorang aktivis peguam, Buzze Azam, seperti yang dilaporkan sebuah portal berita kerana bersikap apati terhadap hak istimewa Melayu seperti yang dilindungi oleh Perkara 153, Perlembagaan Persekutuan.

Aktivis peguam tersebut dipetik sebuah portal berita sebagai mengkritik Khairy kerana seolah-olah mempertikaikan keabsahan Perkara 153, dengan “KJ kata sistem kuota di bawah Perkara 153 adalah suatu penghinaan kepada orang Melayu.”

Pada 2013, beliau berkata kemenangannya mengekalkan jawatan Ketua Pemuda UMNO menunjukkan agenda liberal dan progresif diterima oleh akar umbi parti.

Beliau dilaporkan sebagai berkata beliau boleh menggunakan formula konservatif kalau mahu menang selesa tetapi memilih cara liberal.

Katanya agenda liberal mesti diterapkan di kalangan Pemuda terlebih dahulu yang akan mewarisi kepimpinan parti pada masa akan datang.

Beliau juga pernah mempertahankan serangan terhadap liberalisme daripada Datuk Seri Najib Razak sendiri.

Dalam satu ucapan pada 2014, beliau menerangkan semula kenyataan Najib yang memberi amaran tentang bahaya liberalisme.

Beliau pula mengatakan yang liberalisme tidak merbahaya, dan mendakwa Najib menggunakan istilah liberalisme secara longgar yang maksud sebenarnya lebih kepada liberalisme yang melampau.

Inilah yang dibimbangi oleh ramai ahli UMNO yang merasakan masa ini UMNO mesti lebih tegas dan berani menunjukkan identiti Melayu dan Islam.

Sikap liberal boleh menjadi faktor semak dan imbang kepada sikap ekstrem konservatif dalam parti, tetapi tidak patut menjadi faktor yang dominan dan memandu parti.

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...