Sample Page Title

INGAT lagi tak pada tilam lejen ni?

Lihat, dari segi undang-undang, yang penting bukanlah tilam itu, tetapi keputusan kajian makmal dalam menentukan bukti DNA yang diambil dari tilam tersebut.

Bawa tilam ke mahkamah tidak membuktikan apa-apa dari segi undang-undang.

But guess what? It is not sexy to just bring lab report to the court. Tak ummpphhh untuk jadi bahan rakyat membawang. Jadi kenalah ada unsur wayang di situ.

Bagi satu lagi contoh, dalam kes bunuh, apa yang penting untuk pembuktian undang-undang? Sudah tentu, laporan post mortem dari pakar forensic lah. Takkan nak bawa mayat tu pula ke mahkamah.

Jadi, sama la dari segi prinsip kes liwat 1 Anwar yang dulu tu. Tiada keperluan untuk bawa tilam ke mahkamah. Itu kerja bodoh dan sia-sia.

But hey, that’s Mahathir’s way of doing it. He will assassinate the character of his enemy kaw-kaw punya. Dia akan pastikan reputasi musuhnya mati dengan trial by media & trial by public opinion.

Sebab nak tunggu trial by court of law to decide based on hard evidence ni makan masa, and not sexy.


Sekarang, cuba tengok pula apa yang sedang berlaku sekarang ni terhadap Najib dan keluarga beliau. Nampak tak persamaannya?

And of course, not to mention, the timing of the press conference by Amar Singh, was on the day right after the news about Vincent Tan selling off his shares in T7 Global came out due to the outcry by the public on the issue of cronyism.

Co-incidence?

You judge it.

(Surat Pembaca Oleh Ben)

Sumber: ttkm.com.my

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

JDT Kelab Pertama Jalin Kerjasama Dengan Socios.com

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta'zim (JDT) menjadi kelab pertama di Malaysia yang menjalin kerjasama...

Ibu Bimbang, Anak Empat Hari Tidak Pulang Ke Rumah

BACHOK: Seorang ibu di Kampung Tok Kederat di sini, diselebungi kebimbangan apabila anak kelima...

Kertas Siasatan Kes Pukul Anak Tiri Diserah Ke Bukit Aman

IPOH: Kertas siasatan berhubung kes seorang lelaki dipercayai memukul anak tirinya di Parit Buntar...

Polis Tubuh Pasukan Siasatan Khas Berkaitan Kes Cubaan Culik Murid

IPOH: Polis Perak menubuhkan pasukan siasatan khas bagi menyiasat kes tular berhubung cubaan menculik...

Air Pasang Besar: Orang Ramai Dinasihat Elak Ke Pantai Esok Hingga Khamis

PETALING JAYA – Orang ramai dinasihatkan untuk mengelak berada di kawasan pantai berikutan fenomena...

Tawar Ganjaran Lumayan AS$2 Juta Untuk Tahan Rakyat Malaysia Lolos

KUALA LUMPUR: Sindiket penipuan kerja didakwa menjanjikan ganjaran lumayan AS$2 juta (RM9.1 juta) bagi...

Manfaatkan Perkhidmatan Digital HASiL

Malaysia sedang menuju kepada sebuah negara tanpa tunai di mana urusan kewangannya termasuk membeli...