Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki tampil menawarkan diri bertanding untuk jawatan Ketua Pemuda UMNO pada pemilihan parti akan datang.

Beliau yang juga merupakan bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, keputusan tersebut dibuat berdasarkan lima agenda utama yang perlu diberi fokus dalam membawa perubahan kepada UMNO.

“Lima agenda utama harus difokuskan untuk memaknakan perubahan ini, iaitu pengkaderan (pembentukan karakter), pentarbiyahan, pemantapan ilmu, pengukuhan jati diri, dan pemerkasaan rohani.

“Berpandukan lima agenda inilah, dengan penuh rasa keinsafan, amanah dan tanggungjawab saya menawarkan diri sebagai calon Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia,” katanya menerusi satu kenyataan di Facebook miliknya, semalam.

Tambahnya, ujian yang melanda parti UMNO kini merupakan satu isyarat Allah supaya setiap pendokong parti benar-benar menjiwai makna perjuangan sejati.

Asyraf berkata, jika seseorang ahli itu objektifnya adalah untuk mengejar pangkat dan kebendaan, maka hakikatnya kini pangkat dan kebendaan itu sudah tiada.

“Yang tinggal hari ini hanyalah sisa-sisa perjuangan yang menagih kesetiaan dan keikhlasan setiap warga untuk melakukan perubahan dalam parti,” ujarnya.

Dalam pada itu, Asyraf menegaskan bahawa perubahan dalam parti keramat itu harus bermula dengan pembangunan generasi muda sebagai pewaris perjuangan.


“Pemuda perlu disuntik dengan idealisme, roh dan semangat pengorbanan berteraskan prinsip Islam sejati, sebagaimana mendasari perjuangan UMNO sejak awal penubuhannya,” jelasnya.

Asyraf menjadi calon kedua selepas Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun yang mengumumkan akan bertanding jawatan ketua pergerakan itu pada pemilihan parti akan datang.

Majlis Tertinggi UMNO sebelum ini menetapkan tarikh persidangan tahunan Cawangan UMNO dan Pergerakan Wanita, Pemuda serta Puteri UMNO dimulakan pada 19 Mei hingga 10 Jun depan.

Manakala, mesyuarat UMNO di peringkat bahagian pula telah ditetapkan pada 30 Jun ini dan semua persidangan akan dijalankan secara serentak dengan pemilihan parti di semua peringkat. – MYNEWSHUB.CC/EZ

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Hak Peribadi Masing-Masing Nak Pertikai Saya Lantik Zahid – PM

KUALA LUMPUR : Pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri...

Gaji Jemaah Menteri Dipotong 20 Peratus Tiap Bulan

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan gaji bulanan Jemaah Menteri akan...

Jemaah Malaysia Wajib Guna Imbasan Biometrik E-Visa Umrah

Kuala Lumpur : Jemaah Malaysia kini antara yang diwajibkan menggunakan imbasan biometrik bagi mendapatkan...

Harga Telur Lebih Murah Diumum Esok

PUTRAJAYA : Harga telur lebih murah akan diumumkan esok, kata Perdana Menteri, Datuk Seri...

K’jaan Digesa Bawa Masuk Jururawat Asing

Kekurangan jururawat pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini di hospital swasta dan...

Tengku Zafrul Di Qatar, Tak Hadir Mesyuarat Khas Kabinet

PUTRAJAYA : Hanya Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku...

Siti Bainun Dimasukkan Ke Hospital Akibat Pneumonia, Hempedu

KUALA LUMPUR – Perbicaraan hari pertama bela diri, Siti Bainun Ahd Razali yang didakwa...