Sample Page Title

1. SAYA merujuk kepada kenyataan akhbar bertarikh 27 Mei 2018 oleh Menteri Kewangan. Dalam usahanya untuk menyalahkan Dato ‘Sri Najib berkenaan 1MDB, dia sekali lagi hanya menceritakan hanya separuh dari apa yang telah berlaku.

2. Pada Mac 2015, lebih kurang sebulan selepas beberapa dakwaan dibuat berkaitan dengan transaksi 1MDB yang lepas, Kabinet, di bawah pimpinan Dato’ Sri Najib, meminta Jabatan Audit Negara untuk menjalankan audit khas keatas 1MDB dan membentangkan hasil siasatan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

3. Pada Julai 2015, PDRM menjalankan serbuan di pejabat 1MDB dan merampas sepenuhnya semua dokumen syarikat. Siasatan PDRM masih berterusan sehingga hari ini.

4. Ketua Audit Negara menyenaraikan pelbagai isu mengenai 1MDB kepada PAC, contohnya, tadbir urus kurang memuaskan, penyimpanan rekod yang lemah, tiada pengesahan pelaburan dana, dan lain-lain.

5. Pada bulan April 2016, PAC mengeluarkan laporan, antara lain, merangkumi penggunaan hutang yang berlebihan oleh 1MDB dan pelbagai salah-laku oleh pengurusan 1MDB terdahulu.

6. PDRM telah diminta untuk menyiasat lanjut Datuk Shahrol Halmi dan pengurusan 1MDB terdahulu. Siasatan PDRM masih berterusan.

7. Jelas sekali bahawa kerajaan terdahulu, di bawah Dato’ Sri Najib, sudah pun memulakan siasatan terhadap 1MDB, yang masih berterusan sehingga hari ini.

8. Pada masa yang sama, walaupun penyiasatan oleh PDRM berjalan, masih terdapat keperluan untuk membayar hutang dan membangunkan projek-projek utama seperti TRX dan penempatan semula Pengkalan Udara Kuala Lumpur (PUKL) di Sg Besi.

9. Walaupun Menteri Kewangan menyenaraikan beberapa transaksi 1MDB-MOF dalam kenyataannya, beliau tidak menerangkan asas atau alasan di sebalik keputusan yang dibuat oleh MOF.

10. Contohnya, Kementerian Kewangan tidak menjelaskan, dari perspektif perundangan dan perakaunan, mengapa 1MDB memindahkan aset hartanah utama kepada MOF pada harga nominal, sementara hutang tetap pada kunci kira-kira 1MDB?

11. Satu-satunya jawapan logik, sudah tentu, adalah MOF telah bersetuju untuk mengambil alih liabiliti tersebut, yang memberikan kestabilan, dan memberikan Kepaa jaminan kepada 1MDB untuk membayar hutangnya.


12. Projek TRX telahpun dilaksanakan, dengan komitmen pelabur tempatan dan antarabangsa, pada masa ia dipindahkan ke MOF pada 31 Mac 2017.

13. MOF memulakan pembayaran liabiliti 1MDB hanya pada April 2017, iaitu, selepas pemindahan aset berlaku.

14. Projek Bandar Malaysia juga dipindahkan ke MOF pada 31 Mac 2017. Jumlah deposit sebanyak RM 720 juta yang dibayar oleh bekas rakan usahasama project itu, secara keseluruhan, telah digunakan untuk membayar kos projek penempatan semula PUKL Sg Besi, supaya mempercepatkan usaha mengosongkan tanah untuk pembangunan.

15. Oleh itu, apabila MOF, sebagai pemilik projek baru, membuat keputusan pada awal Mei 2017, untuk menamatkan perjanjian usahasama itu, mengambil tindakan tepat untuk membayar balik deposit itu, kerana ia mendapat manfaat daripada kerja yang dibayar oleh bekas rakan usahasama.

16. Seperti yang dapat dilihat dari contoh diatas, terdapat lebih banyak lagi maklumat mengenai transaksi 1MDB-MOF, berbanding pandangan berat sebelah oleh Menteri Kewangan.

17. Oleh itu, saya bersetuju sepenuhnya dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Dato’ Sri Najib semalam. Sebaiknya siasatan ke atas 1MDB diteruskan mengikut proses yang sewajarnya, dan tidak tertakluk kepada perbicaraan melalui media.

DATO’ LOKMAN NOOR BIN ADAM
FORMER DIRECTOR OF COMMUNICATIONS
MINISTRY OF FINANCE MALAYSIA
30th May, 2018

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Senarai Penuh Kabinet Kerajaan Perpaduan

KUALA LUMPUR : Berikut adalah senarai Anggota Jemaah Menteri mengikut susunan kekananan.Ikuti Mynewshub: TelegramPerdana Menteri...

Tiada Menteri Dari Perlis, Kelantan, Dan Terengganu

PETALING JAYA – Tiada Menteri dalam barisan Kabinet baharu yang dilantik dalam kalangan Ahli...

Dulu Menteri Pertahanan, Kini Mat Sabu Menteri Pertanian

PETALING JAYA – Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu atau Mat Sabu dilantik...

Nama Syed Saddiq Tiada Dalam Senarai Menteri Kabinet

PETALING JAYA – Teka-teki mengenai kedudukan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq...

Tiada Jawatan Timbalan Menteri Diumumkan

PETALING JAYA : Pengumuman Kabinet kerajaan perpaduan menyaksikan tiada jawatan Timbalan Menteri diumumkan oleh...

Ewon Benedick, Armizan Wakil Sabah Dalam Kabinet Anwar

KOTA KINABALU : Dua wakil dari Sabah masing-masing dari Pakatan Harapan (PH) dan Gabungan...

Fadillah Yusof Terajui Kementerian Perladangan Dan komuniti

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Fadillah Yusof yang mewakili Gabungan Parti Sarawak (GPS) dilantik...