Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

8 Pasar Tani Pra-Syawal...

KUALA KANGSAR - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengadakan pasar tani pra-Syawal di...

Kerajaan Johor Kaji Pelan...

ISKANDAR PUTERI - Kerajaan negeri sedang menjalankan kajian Pelan Rasionalisasi Buruh bertujuan mengkaji...

Larangan Guna Nama Parti...

KUALA LUMPUR - Pendaftar Pertubuhan (ROS) melarang Parti Amanah Negara digunakan sebagai nama...

Belanjawan 2023: Tiada Pengenalan...

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) tahun...

P.Pinang Lulus RM10 Juta Projek RTB Teluk Kumbar

BALIK PULAU – Kerajaan Pulau Pinang meluluskan RM10 juta untuk melaksanakan projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Teluk Kumbar bagi menangani masalah bencana alam itu di kawasan berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Tebatan Banjir negeri, Zairil Khir Johari berkata projek RTB Teluk Kumbar itu adalah antara 13 projek tebatan banjir yang diluluskan kerajaan negeri tahun lepas.

“RTB Teluk Kumbar bernilai RM10 juta itu membabitkan kerja-kerja penambahbaikan pam sedia ada di muara Sungai Teluk Kumbar dan kini dalam peringkat menyiapkan iklan tender yang mungkin mengambil masa tiga bulan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan sesi taklimat banjir di Pejabat Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) daerah Barat Daya di sini hari ini.

Beliau berkata projek RTB Teluk Kumbar dijangka mengambil masa dua tahun untuk disiapkan dari tarkh pemulaan projek dan berupaya mengurangkan risiko banjir sebanyak 80 peratus di kawasan berkenaan.

“Selain RTB Teluk Kumbar, RTB Teluk Bahang, RTB Pondok Upeh dan Sungai Burong juga sedang dalam proses mendapatkan perunding untuk membuat reka bentuk,” katanya.

Terdahulu, Zairil berkata hujan lebat pada Sabtu lepas, menyebabkan 12 kawasan di Teluk Kumbar dan Balik Pulau dinaiki air.


Beliau berkata hujan lebat dalam masa singkat serta sistem perparitan tidak sistematik di kawasan berkenaan merupakan antara punca berlakunya banjir kilat dan menyebabkan 42 rumah dinaiki air dan dua keluarga dipindahkan.

“JPS mempunyai perancangan untuk atasi masalah banjir ini termasuklah penyelesaian jangka pendek dan panjang untuk kawasan-kawasan terlibat,” katanya.

Zairil berkata JPS melakukan kerja-kerja menaik taraf tebing sungai, pembersihan dan penyelenggaraan serta memastikan tiada halangan ke atas sistem saliran sedia ada. – BERNAMA

Kategori