Sunday, July 21, 2024

Creating liberating content

“Maafkan Saya, Cuma Mahu...

PENAT sangat rasa. Tapi bahagia sangat. Syukur pada Allah.Teringat mak dulu senyum...

Ahli Parlimen Tak Dipaksa...

KUALA LUMPUR - Kursus bagi mempertingkatkan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan anggota Parlimen...

Guna Besi Selamatkan Isteri

SEREMBAN – Hanya bersenjatakan sebatang besi, seorang suami nekad menyerang tiga penjenayah warga...

Ada ‘Bising’ Bekas Bos...

IBARAT rumah sudah siap, tapi pahat masih berbunyi. Ini kisah pelik dalam Parti...

14.9 Juta Pengundi Tentukan Mandat Hari Ini

KUALA LUMPUR – Selepas 11 hari mengharungi kempen sengit, nasib semua parti bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) berada di tangan 14.9 juta rakyat Malaysia yang akan menentukan mandat mentadbir negara untuk tempoh lima tahun akan datang.

Sebanyak 8,253 pusat mengundi dengan 28,115 saluran dibuka mulai jam 8 pagi ini dengan tempoh pengundian berbeza mengikut lokasi serta jumlah pengundi. Waktu pengundian ditutup sepenuhnya pada jam 5 petang untuk memberi laluan kepada proses pengiraan.

Sebanyak 83 peratus daripada 278,590 pengundi awal, sudah menunaikan tanggungjawab mengundi menerusi 586 pusat mengundi di seluruh negara pada Sabtu lalu, tidak termasuk pengundi pos polis dan tentera.

PRU14 ini menyaksikan 687 calon bertanding merebut 222 kerusi Parlimen, manakala 1,646 calon bersaingan bagi 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), tidak termasuk DUN Sarawak.

Barisan Nasional (BN) yang mempertahankan kedudukan sebagai parti membentuk Kerajaan Pusat sejak negara mencapai kemerdekaan, bertanding semua 222 kerusi Parlimen.

Manakala tiga parti dalam pakatan pembangkang terdiri daripada PKR, DAP dan PPBM serta Parti Amanah Nasional (PAN) yang bertanding menggunakan lambang PKR, meletakkan calon di 191 kerusi.

Blok ketiga yang diterajui PAS pula bertanding di 160 kerusi, manakala yang lain termasuk Parti Warisan Sabah (Warisan) bertanding 17 kerusi Parlimen di Sabah.

Ketika penamaan calon pada 28 April lalu, BN mendahului saingan apabila Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan, menang tanpa bertanding bagi kerusi DUN Rantau yang disandangnya.

Walaupun hari pengundian ditetapkan pada Rabu, namun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan sekurang-kurangnya 85 peratus daripada pengundi, akan keluar mengundi mulai jam 8 pagi hingga 5 petang ini.

PRU14 ini disifatkan sebagai paling sengit dalam sejarah PRU, apabila 151 kerusi Parlimen menyaksikan pertembungan tiga penjuru, 33 kerusi Parlimen (empat penjuru), enam kerusi Parlimen (lima penjuru) dan dua kerusi Parlimen (enam penjuru).

Pertembungan sengit dijangkakan berlaku pada sekurang-kurangnya 46 kerusi Parlimen, termasuk 29 kerusi yang disandang BN, kerana kawasan terbabit dimenangi dengan majoriti kurang daripada 3,000 undi pada PRU13.

Ketika ini, tiga negeri berada di bawah pentadbiran pembangkang iaitu Kelantan di bawah PAS sejak 1990, manakala masing-masing Pulau Pinang di bawah DAP dan Selangor di bawah PKR sejak 2008, manakala selebihnya dipimpin oleh BN.


Pada PRU13, BN menang 133 kerusi Parlimen, berbanding pembangkang yang ketika membentuk gabungan Pakatan Rakyat memperoleh 89 kerusi.

Pada PRU13, komponen BN, UMNO menang 88 kerusi daripada 121 calon yang diletakkan; Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak (14), MCA (7), MIC (4), PRS (6), PBS (4), SPDP (4), UPKO (3), manakala masing-masing satu GERAKAN, PBRS dan SUPP.

Blok pembangkang menang 89 kerusi merangkumi DAP 38; PKR 30 dan PAS 21.

Pada PRU13, pembangkang mengumpil undi popular sebanyak 51.67 peratus atau 5.81 juta undi, manakala BN memperoleh 47.38 peratus (5.23 juta undi). – BH Online

Fakta Nombor:

# 222 kerusi Parlimen

# 112 kerusi Parlimen – bilangan untuk bentuk kerajaan dengan majoriti mudah,

# 148 kerusi Parlimen – menang majoriti dua pertiga.

# 11 calon tidak layak bertanding PRU-14

Kategori