• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, July 27, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Dapat Pujian Starbucks Lepas Berkarya Atas Cawan

oleh Haris
24/04/2018
dalam Gaya Hidup, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

MEMPUNYAI minat yang dalam dalam bidang grafik dan kesenian, seorang pemuda sanggup meninggalkan kerjaya sebagai jurutera mekanikal untuk menjadi pereka grafik sepenuh masa.

Bakat yang dimiliki pemuda bernama Hasbullah Matt, 26, mula mendapat perhatian netizen apabila lukisannya ke atas cawan Starbucks di laman Twitter menjadi tular dan mendapat pujian jenama kopi yang berasal dari Amerika Syarikat itu.

Ianya bermula apabila Hasbullah memuat naik hasil karya lukisannya ke atas cawan Starbucks pada awal pagi Selasa dengan harapan syarikat kopi antarabangsa itu melihat lukisan kreatifnya itu.

So..I made this!

I can’t resit myself when I see a plain cup. And hey @StarbucksMY please notice me! :’)

Do me some favor guys, RT this so they can see this cup! Thanks

Oh! you can see the video on the reply section. pic.twitter.com/lesc1ftTjO

— Lah (@aslah92) April 23, 2018

“Saya tidak boleh menahan diri apabila melihat cawan ‘kosong’… dan hey @StarbucksMY, tolong perasan kehadiran saya!

“Bantu saya kawan-kawan, retweet supaya mereka boleh lihat cawan ini! Terima kasih,” tulisnya di laman tersebut.

Hasil kerja graduan Universiti Teknikal Malaysia (UTeM) Melaka itu akhirnya berbaloi apabila Starbucks Malaysia memuji hasil kerjanya melalui Twitter dengan mengatakan ia merupakan hasil kerja yang hebat.

Di atas cawan-cawan kopi tersebut, pemuda yang berasal dari Alor Setar, Kedah itu melukis gambar beberapa karakter anime yang sememangnya mencantikkan lagi cawan kertas berkenaan.

Melalui temubualnya bersama mStar Online, Hasbullah mendedahkan bahawa dia menggunakan empat jenis pen dari pelbagai saiz dan mengambil masa selama enam jam menyiapkan lakaran tersebut.

Sumber Foto: Twitter @aslah92

“Kalau nak dibandingkan, melukis di atas cawan kertas adalah lebih susah daripada kertas biasa.

“Kebiasaannya, saya hanya mengambil masa selama dua jam untuk melukis di kertas, tetapi untuk karya ini saya perlukan enam jam untuk menyiapkannya,” katanya kepada portal online itu.

Tambahnya yang kini bekerja sebagai pereka grafik sepenuh masa, dia sering menghasilkan lakaran kulit buku indie yang berada di pasaran serta bergantung kepada permintaan pelanggan.

Buat masa ini, Hasbullah hanya beroperasi dari rumahnya sendiri di Sungai Petani, Kedah yang menjadi tempat untuknya menghasilkan lakaran untuk klien.

Ketika ditanya berapa harga yang diminta sekiranya ingin menjual cawan kertas tersebut, Hasbullah berkata dia tidak berniat menjualnya namun terdapat beberapa orang yang mahukan lakaran tersebut.

“Saya tidak terfikir untuk menjualnya, tetapi ada beberapa individu yang menghantar pesanan peribadi untuk bertanya mengenai harga. Kalau saya nak jual mungkin dalam RM200,” ujarmya.

Ketika artikel ini ditulis, posting yang dibuat Hasbullah itu kini mendapat 1.6 ribu ulang kicau di Twitter dan menerima hanpir seribu tanda suka. – MYNEWSHUB.CC/EZ

Tags: karya seniLukisanviral
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Bot Nelayan Asing Seludup 10,000 Liter Diesel Ditahan

Next Post

Video: Jeritan Histeria Di Bukit Batu Putih

Related Posts

Kisah Hidup Ringkas Noor Inayat Khan AKA Nora Baker

22/06/2022
0

Kisah seorang perisik Muslim semasa perang dunia kedua yang mengorbankan nyawa demi negaranya. Kisah Noor Inayat Khan sebenarnya tidak diketahui...

Wanita Bertudung Diminta Masak ‘Babi Panggang’

02/11/2021
0

JAKARTA: Sebuah video tular dalam Instagram selepas warga maya meminta seorang pempengaruh bertudung memasak babi panggang. Lapor Suara.com, komen itu...

Next Post

Video: Jeritan Histeria Di Bukit Batu Putih

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd