Friday, June 14, 2024

Creating liberating content

DRB-Hicom, Yayasan Albukhary Sumbang...

SHAH ALAM - DRB Hicom Berhad (DRB-Hicom) dan Yayasan Albukhary hari ini menghulur...

Jupe Demam, Tidak Berpeluang...

WALAUPUN hari ini merupakan pu­singan kedua pilihan raya ketua daerah (Pilkada), namun kemeriahan itu...

Bas Mahkamah Bergerak Bukan...

KECOH di media sosial apabila beberapa keping gambar yang memaparkan sebuah bas dikatakan...

Sultan Ibrahim Cadang Skop...

JOHOR BAHRU - Sultan Johor Sultan Ibrahim mencadangkan agar skop tanggungjawab pasukan Askar...

Ahli Perniagaan Bergelar Datuk Ditipu RM100,000

KUANTAN – Seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’ kerugian RM100,000 selepas diperdaya seorang lelaki berhubung pembelian sebidang tanah perlombongan bijih besi yang tidak wujud di Chini, Pekan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supt Mohd Wazir Yusof berkata mangsa yang berusia 54 tahun menerima tawaran tersebut daripada suspek berumur 35 tahun pada 25 Dis tahun lalu.

“Suspek memberitahu mangsa terdapat satu kawasan perlombongan bijih besi di Chini mahu dijual dengan harga RM1 juta kerana kontraktor yang beroperasi ketika itu tidak dapat membayar kepada syarikat pemilik tanah perlombongan bijih besi yang dimiliki seorang Datuk.

“Mangsa yang berminat mengambil alih perlombongan bijih besi di Chini itu menyerahkan wang deposit pada 29 Dis lalu sebanyak RM50,000 melalui cek dan RM50,000 lagi secara tunai dipercayai menerusi pihak ketiga untuk diserahkan kepada pemilik syarikat tanah berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini, malam ini.

Selepas dua bulan, beliau berkata mangsa dimaklumkan oleh pihak ketiga berkenaan bahawa pemilik tanah akan mengembalikan semula wang deposit kerana gagal menunaikan perjanjian penjualan tanah tersebut.


Namun sehingga kini, mangsa masih belum menerima sebarang bayaran pemulangan wang deposit berkenaan menyebabkan beliau merasakan ditipu dan membuat laporan polis, katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, denda dan sebatan, jika sabit kesalahan. – BERNAMA

Kategori