Friday, December 1, 2023

Creating liberating content

Olimpik: Korea Utara, Selatan...

SEOUL - Korea Utara dan Korea Selatan mengadakan perbincangan rasmi pertama hari ini...

Rayu Tingkatkan Capaian Internet...

SEBUYAU : Capaian internet lebih baik antara perkara didambakan penduduk luar bandar terutama...

Propa! Gambar Bieber Rupanya...

INILAH yang dikatakan sebagai kuasa teknologi. Hanya dihujung jari, hampir kesemua perkara dapat direalisasikan...

Kerajaan Negeri Pahang Pergiat...

KUANTAN – Kerajaan Pahang giat mempromosikan Cherating sebagai antara destinasi pelancongan utama di...

70% Peserta SL1M Berjaya Mendapat Kerja Tetap

ALOR SETAR – Sebanyak 70 peratus peserta Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) berjaya mendapat pekerjaan tetap selepas tamat latihan menerusi skim latihan berkenaan.

Ketua Sekretariat SL1M Norashikin Ismail berkata sekiranya ada pelatih yang gagal memperoleh kerja tetap selepas tamat latihan itu mereka akan dibantu sekali lagi oleh pihaknya sehingga berjaya mendapat pekerjaan tetap berkenaan.

“Datang balik kepada SL1M, kita akan bantu lagi sehingga dia dapat kerja tetap, daripada SL1M TNB (Tenaga Nasional Berhad), pergi kepada SL1M Petronas, pergi ke SL1M Maybank, so dia tidak ada masalah sebab setiap kos itu ditanggung sepenuhnya oleh syarikat itu sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas perasmian Program Temuduga Terbuka SL1M Peringkat Zon Utara 2018 di Stadium Sultan Abdul Halim di sini hari ini yang disempurnakan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Norashikin berkata kebiasaannya mana-mana peserta SL1M yang gagal mendapat kerja tetap setelah tamat latihan disebabkan diri sendiri yang bermasalah daripada segi sikap.

Terdahulu, dalam ucapan aluannya, beliau berkata seramai 144,440 peserta telah dibantu menerusi penglibatan secara langsung mahupun tidak langsung dengan program SL1M setakat Disember tahun lepas.


Program temuduga itu berlangsung selama dua hari bermula semalam dengan menawarkan lebih 9,000 peluang pekerjaan dan latihan kepada semua pencari kerja tanpa mengira latar belakang serta peringkat kelulusan.

Pihak syarikat yang mengambil bahagian dalam program itu menjalankan sesi temuduga secara on the spot kepada pencari kerja yang datang menghadiri temuduga berkenaan.

Program SL1M mula dilancarkan pada Jun 2011 untuk membantu graduan bagi meningkatkan tahap kebolehpasaran mereka setelah tamat pengajian masing-masing. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • SL1M

Kategori