Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Azmin Tak Jamin Masalah...

SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali tidak memberi...

Beri Peluang Sean Yee...

KUALA LUMPUR - Ketua kontinjen negara ke Sukan SEA Kuala Lumpur 2017, Datuk...

5 Pasangan Islam Mohon...

KUALA LUMPUR - Lima permohonan cerai diterima daripada pasangan Islam dalam tempoh satu...

Penghantaran Percuma Pau Guna...

Chengdu (China) - Seorang peniaga pau di sini menghantar sendiri 100 pau yang...

Elak Latihan Tentera, Lelaki Sanggup Gemukkan Diri

TERBONGKAR… Gara-gara cuba mengelak daripada menghadiri kem khidmat negara mandatori dalam tentera, seorang lelaki Korea Selatan sanggup menambah berat badan sebanyak 29 kilogram dalam tempoh enam bulan.

Tindakan tersebut menyebabkan lelaki berkenan dianggap bersalah dan Mahkamah Daerah Cheongju menjatuhkan hukuman penjara ke atas lelaki berusia 21 tahun itu pada Ahad lepas.

Lapor Astro Awani, lelaki yang dirahsiakan identitinya itu dimaklumkan telah mencapai berat badan lebih 113 kilogram semasa dia melaporkan diri untuk membuat ujian fizikal untuk memasuki kem berkenaan pada Julai lepas.

Catatan indeks jisim badan pada paras 36.1 menyebabkan lelaki tersebut tidak layak untuk memasuki kem mandatori itu berdasarkan syarat yang telah ditetapkan.

Dia kemudiannya ditugaskan menyempurnakan khidmat negara mandatori itu dalam jawatan umum sehingga polis melakukan siasatan ke atasnya.

Undang-undang Korea Selatan menyatakan bahawa sesiapa yang cuba untuk mengelakkan diri daripada mengikuti khidmat negara mandatori selama 20 bulan, dengan sengaja melakukan kecederaan diri atau lain-lain sebab yang boleh mengelakkan diri untuk menghadiri kem tersebut, boleh didakwa.


Tambahan pula, rakyat negara berkenaan wajib untuk berkhidmat dalam ketenteraan dan tidak ada sebarang alasan untuk mengelakkan diri daripada mengikuti kem mandatori itu sepertimana yang telah termaktub dalam undang-undang Korea Selatan.

Dilaporkan peningkatan kes berlaku dalam kalangan lelaki muda untuk melarikan diri daripada menghadiri kem khidmat wajib itu.

Atas alasan conscientious objector termasuk alasan beragama, majoriti rakyat negara K-pop itu menjadikannya sebagai sebab untuk tidak mengikuti angkatan tentera. – MYNEWSHUB.CC/MIZE

Kategori