Tuesday, December 5, 2023

Creating liberating content

Enam Samseng Jalanan Ditahan

Seremban : Polis menahan enam individu selepas mereka menunggang motosikal secara melulu, melakukan...

Kematian Akibat Covid-19 Tunjuk...

PUTRAJAYA - Kes kematian akibat Covid-19 di negara ini terus menunjukkan trend penurunan...

Debat Terowong Dasar Laut...

GEORGE TOWN - Debat 'Tiga Lebuhraya dan Terowong Dasar Laut' di Kompleks Masyarakat...

Penjualan Ladang TH Plantations...

KUALA LUMPUR - Penjualan ladang THP-YT Plantation Sdn Bhd, anak syarikat TH Plantation...

Isu Terowong: Lim Hock Seng Beri Keterangan

GEORGE TOWN – Exco kerajaan negeri Pulau Pinang Lim Hock Seng hari ini hadir di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang bagi memberi keterangan untuk membantu siasatan kes projek melibatkan tiga jalan utama dan projek terowong dasar laut di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan negeri itu hadir di pejabat SPRM di Jalan Sultan Ahmad Shah, di sini pada pukul 9 pagi ditemani peguamnya R.S.N Rayer.

Rayer ketika ditemui pemberita di perkarangan pejabat SPRM berkata setakat 6.30 petang, Lim masih memberi keterangan dan dijangka proses merekod keterangan itu akan mengambil masa dua hingga tiga jam.

“Semalam mereka (SPRM) serahkan satu notis (untuk hadir beri keterangan). Yang Berhormat Lim Hong Seng datang bersama saya pagi tadi. Saya difahamkan beliau hanya dipanggil sebagai seorang saksi sahaja untuk membantu dalam penyiasatan,” katanya.

Ditanya sama ada kemungkinan SPRM akan memanggil Timbalan Ketua Menteri II Prof Dr P. Ramasamy bagi membantu siasatan kes itu esok, Rayer berkata beliau tidak pasti sama ada exco kerajaan negeri itu telah menerima notis untuk dipanggil memberi keterangan atau tidak.

Pada 5 Jan lalu, Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan membuat laporan dan menyerahkan bukti baharu berhubung projek terowong dasar laut bernilai RM15 bilion itu kepada SPRM di Putrajaya bagi menyiasat sama ada wujud unsur salah laku atau rasuah dalam pembidaan projek dasar laut itu.

Ia merupakan laporan kedua beliau kepada SPRM berkaitan kes berkenaan. Huan membuat laporan pertama di SPRM untuk kes yang sama pada 21 Julai lepas.


Pada 17 Julai lepas, Huan membuat laporan polis di Pulau Pinang dan meminta supaya disiasat dakwaan berhubung kerajaan Pulau Pinang telah menganugerahkan projek kepada sebuah syarikat yang mempunyai modal di bawah paras ditetapkan ketika membida projek terowong dasar laut itu.

Projek terowong dasar laut sepanjang 7.2 kilometer yang menghubungkan Persiaran Gurney ke Bagan Ajam di Seberang Perai dan tiga jalan utama itu dianugerahkan kepada Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd, yang terdiri daripada beberapa syarikat.

Sebelum ini, projek itu mencetuskan pelbagai kontroversi antaranya berhubung kos kajian kebolehlaksanaan yang terlalu tinggi selain kaedah pembayaran melibatkan pertukaran tanah kerajaan negeri serta pelaksanaannya dibantah penduduk negeri yang bimbang dengan impak ekonomi, sosial dan alam sekitar. – BERNAMA

Kategori