Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

FAM Sambut Baik Keputusan...

YANGON - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menyambut baik keputusan Kabinet membenarkan skuad...

Britney Spears Nak Kate...

PENYANYI sensasi, Britney Spears menyatakan keinginannya yang mahukan Duchess of Cambridge, Kate Middleton...

Cadangan Wajibkan AIS Pada...

KUALA SELANGOR - Kerajaan bercadang mewajibkan pemasangan Sistem Pemantauan Automatik (AIS) pada bot...

Info Disalur SPRM Punca...

PUTRAJAYA - Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)...

Semua Kementerian Di Sabah Sudah Tandatangani IBR

KOTA KINABALU – Semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan negeri di Sabah sudah melafaz dan menandatangani dokumen Ikrar Bebas Rasuah (IBR) tahun lepas, kata Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah Zulkefle Abdul Hamid.

Beliau berkata dengan perkembangan itu, Sabah menjadi negeri pertama di negara ini yang mana semua jabatan dan agensi di bawah kerajaan negeri melafaz dan menandatangi dokumen IBR berkenaan.

“Terdapat lebih 100 jabatan dan agensi kerajaan negeri di Sabah. Kita berharap semua agensi dan jabatan persekutuan di Sabah juga berbuat demikian ke arah melengkapkan atau menjadikan semua jabatan dan agensi menandatangani IBR,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis melafaz dan menandatangani dokumen IBR bagi Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Sabah di sini hari ini.

Menurutnya, selain agensi dan jabatan awam, terdapat juga syarikat swasta yang turut menunjukkan komitmen dan sokongan usaha SPRM untuk membanteras rasuah dan salah guna kuasa dengan menandatangani IBR.

Zulkefle berkata pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga digalakkan untuk berbuat demikian.


Mengenai tahap kesedaran orang awam berkenaan keburukan amalan rasuah dan salah guna kuasa, Zulkefle berkata ia semakin meningkat hasil kempen anti rasuah berterusan anjuran SPRM seperti Gerakan Revolusi Anti Rasuah (GERAH) di seluruh negara.

Katanya selain GERAH, SPRM juga melancarkan kempen 3J iaitu ‘Jangan Hulur’, ‘Jangan Kawtim’ dan ‘Jangan Settle’ bagi meningkatkan kesedaran awam berhubung keburukan gejala rasuah. – BERNAMA

Kategori