Friday, July 19, 2024

Creating liberating content

Hari 6: Tiba-Tiba Anwar...

Masuk hari keenam perbicaraan rayuan kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim, suasana...

AirAsia India Tambah 3...

NEW DELHI – AirAsia India terus bertapak kukuh di negara ini berikutan penambahan...

3 Restoran Nasi Kandar...

GEORGE TOWN - Tiga restoran nasi kandar di Little India di sini diarahkan...

Kenapa Datuk Yusof Haslam...

SIAPA sangka pengarah terkenal, Datuk Yusof Haslam sebenarnya tidak berkenan dengan filem arahan...

Tiada Masalah Bukan Islam Guna Masjid Masa Banjir

KEPALA BATAS – Tiada masalah bagi mangsa banjir yang bukan beragama Islam untuk menggunakan masjid, surau dan sekolah agama sebagai pusat penempatan sementara.

Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Insan) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Zainal Abidin Jaffar berkata, mereka boleh menggunakan rumah ibadat Islam itu dengan mengikuti kaedah fiqh yang ditetapkan.

Beliau berkata, pihaknya malahan sedang membangunkan ‘Fiqh Banjir’ yang menerangkan adab dan peraturan di dalam surau dan masjid kepada orang bukan Islam yang menggunakan rumah ibadat itu.

“Silakanlah (guna masjid dan surau sebagai penempatan sementara). Alhamdulillah jawatankuasa (masjid dan surau) tak ada halangan. Begitu juga yang berlaku di Kelantan sekarang.

“Pusat pemindahan mungkin jauh satu atau dua kilometer tapi yang terdekat dan selamat adalah masjid, surau atau sekolah agama. Jadi, sekarang ini kita dah guna pakai untuk yang terdekat.

“Senang, bila air surut mereka senang balik nak tengok rumah. Kadang-kadang dia nak keluar rumah tu susah. Jadi, apabila macam tu kita gunakan yang terdekat… tak ada masalah,” katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Sumbangan Musibah Banjir Kepada Masjid dan Surau negeri Kedah dan Pulau Pinang oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Hotel Seri Malaysia, di sini.


Sebanyak 10 masjid dan tiga surau di Kedah dan Pulau Pinang yang terjejas banjir pada 4 November lepas masing-masing menerima wang tunai RM10,000 (masjid) dan RM5,000 (surau) serta 4,000 naskah al-Quran.

Zainal Abidin berkata, ‘Fiqh Banjir’ itu mula diperkenalkan pada kejadian banjir di Pulau Pinang 4 November lepas dan ia turut diguna pakai di Kelantan dan Terengganu.

Dalam pada itu, beliau berkata, Jakim turut menubuhkan pasukan kaunseling kerohanian untuk membantu menenangkan mangsa-mangsa yang kehilangan harta benda dalam kejadian banjir. – BERNAMA

*Video di bawah sekadar hiasan…

Kategori