Friday, May 24, 2024

Creating liberating content

Kaji Kemudahan Penerima 2...

GEORGETOWN - Kerajaan akan mengkaji kemungkinan untuk memberi kemudahan tertentu kepada individu yang...

Polis Temerloh Nafi Kejadian...

Polis daerah Temerloh menafikan berita mengenai dakwaan penculikan di kawasan perumahan di Mentakab,...

Jimat Perbelanjaan Awam: Aspek...

PUTRAJAYA : Kerajaan memberi jaminan langkah penjimatan seperti arahan Garis Panduan Penjimatan Perbelanjaan...

Kesinambungan Kerajaan Penting Untuk...

KOTA BELUD - Kesinambungan kerajaan sedia ada penting bagi memastikan pembangunan yang dirancang...

Tak Wajar PAS Desak PKR Keluar Pakatan Harapan

SHAH ALAM – Tindakan PAS meletakkan syarat supaya PKR keluar daripada Pakatan Harapan sekiranya ingin kedua-dua parti itu terus menjalinkan kerjasama politik, dianggap tidak wajar.

Setiausaha PKR Selangor, Amirudin Shari berkata desakan itu dilihat tidak selari dengan matlamat PKR yang bersikap terbuka dengan semua parti pembangkang selain mahu setiap parti pembangkang membentuk kesatuan yang utuh terutama bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“PKR masih berpegang kepada pandangan bahawa semua parti pembangkang perlu ada kesatuan dan kita juga sedang berusaha ke arah itu.

“Semua orang boleh beri cadangan termasuk PAS, namun kami konsisten dengan pendirian Datuk Seri Anwar Ibrahim (Penasihat PKR) dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR) sebelum ini bahawa kesatuan semua pembangkang itu menjadi keutamaan kami,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perbincangan Meja Bulat Belanjawan Selangor 2018 di sini hari ini.

Beliau mengulas gesaan Naib Ketua Dewan Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari semalam bahawa parti Islam itu hanya akan membuka pintu rundingan dengan PKR sekiranya PKR meninggalkan Pakatan Harapan yang turut dianggotai DAP, iaitu parti yang PAS bertegas menolak menjalin sebarang hubungan politik lagi.


Sebelum ini, Anwar dalam suratnya mengakui bahawa beliau telah mengingatkan pemimpin PKR supaya tidak memutuskan hubungan dengan PAS selagi parti Islam itu bersedia untuk meneruskan perbincangan.

Surat itu dilapor dikeluarkan susulan Majlis Presiden Pakatan Harapan pada awal bulan lepas bersetuju untuk menolak sebarang kerjasama dengan PAS termasuk membabitkan PRU14 . – BERNAMA

Kategori