Sunday, October 1, 2023

Creating liberating content

Pegawai Kanan KPT Cedera,...

PUTRAJAYA - Seorang pegawai kanan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) cedera selepas kenderaan kerajaan...

Penamatan Kontrak Pegawai YPKDT...

JOHOR BAHRU - Penamatan kontrak 65 pegawai penyelaras dan pegawai penggerak Yayasan Pembangunan...

Lokomotif Tergelincir Di KL:...

KUALA LUMPUR - Ceritanya mudah, sebuah lokomotif kontraktor yang menjalankan kerja rutin penyelenggaraan...

Terima Kasih HINDRAF –...

TOKOH pendakwah antarabangsa Dr. Zakir Naik mengucapkan terima kasih kepada pertubuhan ekstrem Hindu Rights...

Pengusaha Stesen Minyak Lega Harga Naik Lagi

PUTRAJAYA – Harga runcit siling bahan bakar ditetapkan secara mingguan mulai 30 Mac lalu, dan bagi tempoh seminggu berikutnya menyaksikan semua jenis minyak naik lagi buat minggu ketiga.

Ia memang dijangka ekoran peningkatan harga minyak dunia susulan impak taufan terburuk di Amerika Syarikat dan pergolakan diplomatik rantau Asia Barat sekali gus menyaksikan trend permintaan kini melebihi penawaran.

Kenaikan konsisten selama tiga minggu berturut-turut ini tentunya menjadi berita gembira buat kira-kira 3,500 pengusaha stesen minyak di seluruh Malaysia yang pernah tertekan akibat kejatuhan harga sepanjang bulan lalu.

Menurut laporan Berita N5 yang disiarkan oleh stesen TV1 RTM pada jam 5 petang Rabu, harga siling terbaharu produk minyak RON 95 naik satu sen kepada RM2.21 seliter berbanding RM2.20 seliter pada minggu sebelumnya.

Manakala had harga runcit untuk petrol premium jenis RON 97 dalam tempoh seminggu akan datang pula juga ditetapkan naik empat sen kepada RM2.52 seliter, daripada hanya sebanyak RM2.48 seliter pada minggu terdahulu.

Dalam pada itu, harga runcit baharu untuk minyak diesel dalam tempoh tujuh hari sama diumumkan meningkat sembilan sen kepada RM2.14 seliter, berbanding cuma RM2.05 seliter ketika tempoh minggu sebelumnya.

Stesen penyiaran awam kebangsaan berkenaan melaporkan bahawa kesemua harga siling baharu untuk produk petroleum tersebut bermula dari pukul 12.01 tengah malam 14 September sehingga 11.59 malam pada 20 September.


Mulai 29 Mac lalu, Kabinet memutuskan penetapan harga runcit bahan api secara mingguan bagi membolehkan pengguna dapat menikmati trend kadar lebih stabil berbanding harga bulanan yang dilaksanakan sebelum ini.

Pihak kerajaan sebelum itu melaksanakan penetapan harga siling bulanan secara kaedah pengapungan terkawal dengan mengguna pakai sistem kiraan formula Mekanisme Harga Automatik yang ditetapkan sejak 1983 lagi.

Penetapan harga runcit minyak secara bulanan itu sudah lama dilaksanakan oleh pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang telah pun bermula pada awal Disember 2014 lalu.

Namun, pengumuman rasmi secara mingguan dijangka dapat mengurangkan kegelisahan pengguna kerana corak perubahan harga tidak begitu ketara berikutan tempoh pengiraan yang agak pendek. – Mynewshub.cc/HAA

Kategori