Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Penjelajah British, Henry Worsley...

SEORANG pengembara lagenda dari Britain, Henry Worsley dilaporkan maut dalam percubaan solonya untuk menjadi...

Seluar Dalam Silika Boleh...

DEDAH... Gelagat spontan Datuk Seri Ahmad Said (BN-Kijal) menyatakan seluar dalam daripada silika...

Ahmed Dapat Jemputan Daripada...

SUSULAN insiden pelajar berusia 14 tahun, Ahmed Mohamed yang ditahan pihak polis kerana...

Perodua Jual 75,500 Unit...

KUALA LUMPUR - Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) berjaya mencatat jualan 75,500...

Pengorbanan Ketepi Perbezaan Asas Kekuatan Negara

KUALA LUMPUR – Pengorbanan semua pihak dengan mengetepikan perbezaan antara satu sama lain adalah asas kekuatan Malaysia yang menjadikan negara ini sebuah negara Islam progresif lagi dinamik, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, keadaan itu turut didorong dengan kesatuan dan perpaduan rakyat yang menjadi aset serta azimat dalam merencana strategi membina sebuah negara bangsa yang berjati diri serta berjaya.

“Kerana, dengan adanya kesatuanlah, khususnya dalam kalangan umat Islam dan rakyat di negara ini, kita berjaya bebas daripada belenggu penjajahan kepada mencapai kemerdekaan.

“Melalui penyatuan dan permuafakatan juga, kita bukan sahaja mampu membawa rakyat negara ini keluar daripada kepompong kemiskinan kepada kemajuan, bahkan kini, sedang rancak merintis jalan kemakmuran menuju ambang negara maju berpendapatan tinggi,” katanya semasa berucap merasmikan sambutan Maal Hijrah peringkat kebangsaan tahun 1439H/2017M di sini, hari ini.

Menyentuh tentang keadaan ekonomi negara ketika ini, beliau berkata segala usaha gigih kerajaan semakin menampakkan kejayaan apabila baru-baru ini, Keluaran Dalam Negara Kasar suku kedua 2017 mencatatkan pertumbuhan memberangsangkan pada kadar 5.8 peratus, yakni antara yang tertinggi di dunia.

Katanya, laporan State of The Global Islamic Economy 2016/2017 oleh Thomson Reuters menunjukkan Malaysia sekali lagi menduduki tangga pertama secara keseluruhan daripada senarai 73 buah negara di dunia.

“Malah lebih mutakhir, dalam laporan sama, Malaysia bukan sahaja turut diakui sebagai ‘the best developed ecosystem for Islamic Finance in the world’ (pembangunan ekosistem kewangan Islam terbaik dunia), bahkan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) negara ini dilaporkan mempunyai Islamic Saving Plan yakni Pelan Penyimpanan Islam terbesar di dunia,” katanya.

Perdana menteri berkata, Malaysia bukan sahaja dijadikan sebagai negara Islam contoh yang maju lagi progresif, bahkan diakui signifikan sebagai antara pelaku utama di arena antarabangsa.

Sebagai sebuah negara Islam, Najib berkata kerajaan akan terus menumpukan hal ehwal pembangunan dan kebajikan masyarakat melalui Projek-Projek Infra-Rakyat yang berteraskan Maqasid Syariah seperti projek Transit Aliran Massa (MRT) selain Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL), Lebuhraya Pan-Borneo serta Kereta Api Berkelajuan Tinggi yang sedang rancak dan bakal dibina.

Selaras dengan perspektif Manhaj Maqasid Syariah, Najib berkata kerajaan hari ini, dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, sentiasa mengamalkan pendekatan wasatiyyah atau kesederhanaan sebagai tunjang kepada tadbir urus kerajaan.

Katanya, atas prinsip itu, Malaysia menolak sebarang ideologi dan fahaman ekstrem dan melampau seperti ancaman anasir Daesh, Al-Qaeda mahupun IS, juga aliran yang bersifat terlalu liberal atau longgar.

“Atas prinsip itu jugalah LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender) mesti kita tolak kerana ia tidak ada tempat dalam negara kita,” katanya.


Malaysia, katanya akan terus prihatin dan berperanan aktif terhadap isu kemanusiaan di seluruh dunia, khususnya dalam membantu saudara seakidah di Palestin dan di Wilayah Rakhine, Myanmar.

Najib turut menafikan dakwaan seorang pemimpin pembangkang yang menyatakan kononnya beliau tidak membawa isu Rohingya kepada Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dalam pertemuan di White House baru-baru ini.

“Lihatlah kenyataan rasmi yang dikeluarkan White House selepas pertemuan itu, apatah lagi saksi-saksi yang begitu ramai termasuk Tokpa kita (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed) yang turut berada di sana boleh mengesahkan memang saya bawa isu Rohingya ini kepada Presiden Trump,” katanya.

Katanya hasil pertemuan itu, beliau dimaklumkan bahawa Amerika Syarikat telah meluluskan peruntukan US$32 juta untuk membantu masyarakat Rohingya di Myanmar.

Dalam pada itu, perdana menteri berkata sambutan awal Muharam, tidak boleh dilihat sekadar bersifat sambutan semata-mata, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu hari yang signifikan, yang mengandungi hikmah serta pengajaran yang boleh diteladani.

Bertemakan ‘Kesatuan Ummah Kesejahteraan Negara’ penganjuran sambutan Maal Hijrah itu bertujuan mengimbas peristiwa bersejarah penghijrahan Nabi Muhammad SAW dan kaum muslimin dari kota Makkah ke kota Madinah.

Bersempena sambutan kali ini, bekas Ketua Menteri dan Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Sakaran Dandai dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah 1439H/2017M peringkat kebangsaan.

Turut hadir pada majlis itu isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom serta beberapa menteri kabinet. – Bernama

Kategori