KUALA LUMPUR – Mengapa pemimpin pembangkang seolah-olah hidup dalam keadaan serba salah dan serba tak kena saban hari?
Itu mungkin persoalan yang wajar ditujukan kepada pemimpin pembangkang terutama Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar Mohd. Akin.
Sebelum ini, pembangkang menuduh kerajaan enggan menyiasat bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dalam isu membabitkan Felda Investment Corporation (FIC).
Hari ini, mereka menuduh pula penahanan reman lima hari keatas Mohd. Isa oleh pihak berkuasa merupakan `wayang’ oleh kerajaan.
“PKR menegaskan Mohd. Isa mesti di bawa ke muka pengadilan untuk mengenal pasti sama ada terdapat rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan yang dilakukan bekas Pengerusi Felda itu.
“PKR ingin menegaskan bahawa supaya kerajaan tidak bermain wayang dengan membuat siri tangkapan,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Media hari ini melaporkan, bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Behad (FGV) itu ditahan reman selama lima hari bagi membantu siasatan berhubung isu pembelian sebuah hotel di London oleh FIC.
Pendaftar Mahkamah Rendah Malaya, Datuk Zainal Abidin Kamarudin membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menahan beliau bermula hari ini sehingga Ahad ini bagi membantu siasatan. – MYNEWSHUB.CC

