Friday, December 1, 2023

Creating liberating content

Isu Sentuh Anjing: Komen...

KUALA LUMPUR - Timbalan menteri membidas dua kolumnis The Star berhubung pandangan mereka...

Kes Jual Tanah Ijok:...

PUTRAJAYA - Seorang pengarah syarikat bergelar Datuk direman selama tujuh hari bagi membantu...

Medium Kesenian Pupuk Daya...

PUTRAJAYA - Medium kesenian seperti orkestra bukan sahaja berkesan memupuk daya tahan dan...

Putera Harry Galas Tugas...

LONDON - Ratu Elizabeth melantik cucunya, Putera Harry, sebagai duta belia bagi Komanwel,...

APM Terima Enam Lagi Amphibious Sealegs

PUTRAJAYA – Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) hari ini menerima enam buah bot penyelamat ‘Amphibious Sealegs’ yang akan memantapkan lagi aktiviti atau operasi agensi dalam menghadapi sebarang ancaman bencana alam.

Penyerahan bot bernilai RM15.7 juta daripada Agensi Bencana Negara (Nadma) kepada APM yang diwakili Ketua Pengarahnya Datuk Azmy Yahya itu disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, sekali gus menjadi agensi peneraju perolehan terbanyak bagi aset tersebut.

“Perolehan itu akan memastikan perkhidmatan menyelamat nyawa dan harta benda sebagai satu gelombang yang dirasai masyarakat akan terlaksana dan dijayakan dengan  lebih sempurna,” kata Shahidan dalam sidang media selepas majlis penyerahan itu.

Enam buah bot yang diterima hari ini merupakan sebahagian daripada keseluruhan 23 buah unit bot amphibious yang ditetapkan kerajaan kepada APM dengan Pahang, Sarawak dan Sabah masing-masing akan menerima dua unit perolehan yang diserahkan hari ini, katanya.

Beliau berkata enam buah bot serupa telah diserahkan kepada APM pada November tahun lepas.


“Aspek kecekapan anggota perlu dipertingkatkan selaras pemilikan aset  bukan sahaja membabitkan aktiviti menyelamat ketika banjir sahaja tetapi merangkumi bencana lain termasuk gempa bumi,” katanya.

Mengulas mengenai program Nothing To Hide 2.0 bagi mempertemukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Shahidan yang juga  Anggota Majlis Tertinggi UMNO berkata ia tidak perlu kerana ia hanya akan merumitkan keadaan dan menjadi pentas untuk mengaibkan satu sama lain.

“Apa lagi yang mereka mahu, beliau (Najib) telah banyak kali menjawab tohmahan yang dilemparkan, maka tidak perlu lagi forum seperi Nothing To Hide ini,” katanya. – BERNAMA

Kategori