Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Malaysia Timbang Tawaran Jet...

VLADIVOSTOK - Malaysia amat berhati-hati untuk berbelanja terlalu banyak wang menggantikan jet pejuang...

LHDN Pahang Tingkat Kerjasama...

KUANTAN - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Pahang akan meningkatkan kerjasama dengan pelbagai...

Rempuhan Mina – Angka...

TERKINI : Angka korban tragedi rempuhan jemaah haji di Mina meningkat kepada 453...

Mahfuz Ucap Tahniah Siasat...

KUALA LUMPUR - Pemimpin PAS tetapi pro-Pakatan Harapan, Datuk Mahfuz Omar mengucapkan tahniah...

“Senangnya Hidup! Buat Pengsan Dapat Duit”

MUDAHNYA untuk mendapatkan wang bagi seorang lelaki yang dipercayai berasal dari Tanjung Malim, Perak ini kerana hanya perlu berpura-pura pengsan bagi memperolehi simpati orang ramai.

Lelaki yang sihat tubuh badan berusia lingkungan 20-an ini menjadi terkenal menerusi media sosial kerana mempunyai bakat yang agak unik iaitu pengsan.

Dia dengan ajaibnya akan pengsan tanpa mengira tempat seperti stesen minyak, jalan raya ataupun pusat beli belah untuk menagih simpati orang ramai bagi menghulurkan bantuan.

"Senangnya Hidup! Buat Pengsan Dapat Duit"

Lebih menariknya, dia akan melakonkan aksi ‘pelakon terbaik’ dan berpura-pura seperti tidak mengingati nama ataupun tempat tinggal serta tidak mempunyai kad pengenalan diri.

Lakonan lelaki itu sangat berjaya sehingga ada pihak yang terpedaya dengan taktik lelaki itu dan memuat naik status di Facebook meminta orang ramai mencari ahli keluarga lelaki tersebut.

Perkara yang ajaib mengenai lelaki ini adalah apabila sudah diberikan makanan, dia akan mengingati nama dan kawasan kediamannya.

Sebelum pulang, dia akan meminta wang RM20 untuk pulang menaiki teksi namun jangan terkejut apabila dia sebenarnya ke pusat kafe siber berhampiran.


Setelah puas ‘pengsan’ di sekitar Kuala Lumpur, lelaki ini dilihat meluaskan modus operandi ke Perak dan Pulau Pinang.

Taktiknya itu telah dihidu oleh beberapa netizen dan mendakwa lelaki tersebut menggunakan taktik yang sama tahun lepas.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dipastikan motif sebenar lelaki ini berpura-pura pengsan dan janganlah mengambil kesempatan terhadap kebaikan orang lain.

Perkongsian gambar lelaki ini mendapat kritikan netizen dan mahukan pihak berkuasa terutamanya Jabatan Kebajikan Masyarakat mengambil tindakan sewajarnya. – MYNEWSHUB.CC

*Video di bawah sekadar hiasan

Kategori