Sample Page Title

KATA orang kalau tidak ada angin masakan pokok bergoyang. Ia mungkin ada kaitan dalam konteks kerajaan Sarawak tiba-tiba pada Isnin mengumumkan untuk tarik diri dari Lembaga Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) berkuatkuasa serta merta.

Ia dipercayai ekoran kehangatan isu cukai pelancongan bila mana Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz telah membidas Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah.

Kontroversi itu timbul dalam reaksi Nazri terhadap kenyataan Abdul Karim yang menggesa agar cukai yang hendak dikuatkuasakan mulai 1 Ogos ditangguhkan.

Apapun kenyataan Pejabat Ketua Menteri Sarawak yang umum tarik diri dari Lembaga Pelancongan Malaysia tidak sentuh langsung hal berkenaan.

Dalam kenyataan ringkas ia cuma beri alasan keputusan itu diambil selepas kerajaan negeri memikirkan penyertaan itu tidak perlu kerana ia bertindih dengan fungsi Lembaga Promosi Pelancongan Sarawak.

Melihat keputusan ini dibuat sehari selepas kontroversi kenyataan Nazri, ada pemerhati yang menilai ia pasti ada kaitan dengan hal berkenaan.

Nazri ketika diminta wartawan ulas kenyataan Abdul Karim antara lain menyifatkan menteri Sarawak itu ‘setahun jagung’ dan tidak faham isu sebenar.

Beliau juga minta beliau tidak membangkitkan soal Perjanjian Malaysia dalam soal cukai pelancongan itu.

Katanya cukai itu tidak merampas hak Sarawak kerana kerajaan membuat keputusan untuk menjadikannya sebagai cukai kerajaan persekutuan bagi mengelakkan kekeliruan.


Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) Sarawak, Datuk Seri Fadillah Yusof anggap kenyataan Nazri kasar dan tidak melambangkan semangat kekeluargaan dalam BN.

Beliau yang juga Menteri Kerja Raya menyifatkan label ‘setahun jagung’ terhadap Abdul Karim adalah satu penghinaan.

Cukai pelancongan yang akan dikuatkuasa mulai 1 Ogos mengenakan caj RM20 satu malam untuk hotel lima bintang, RM10 empat bintang, RM5 satu hingga tiga bintang dan RM2.50 untuk hotel satu hingga tiga orkid serta yang tidak ditarafkan.

Pelaksanaan cukai pelancongan akan memberi kesan secara langsung kepada pelancong apabila mereka perlu membayar lebih – sehingga RM20 untuk satu malam – bagi sebuah bilik hotel di seluruh negara.

Homestay tidak dikenakan cukai berkenaan yang diluluskan oleh sidang Parlimen yang lalu. – Agenda Daily

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

PH Selangor Sedia Gabung BN Hadapi PRN

SHAH ALAM : Pakatan Harapan Selangor tidak menolak kemungkinan akan bekerjasama dengan Barisan Nasional...

Segerakan Perolehan MRSS: Yazid

LUMUT - Perolehan dua kapal sokongan pelbagai peranan (MRSS) yang dijangka diterima pada 2024...

PM Hadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Di Istana Negara

PETALING JAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadiri hari kedua Mesyuarat Majlis...

Hukuman Penjara Farid Kamil Diketepikan

Putrajaya : Pelakon dan pengarah Farid Kamil Zahari terlepas hukuman penjara selepas Mahkamah Rayuan...

SPRM Digesa Siasat Salah Guna Kuasa, Rasuah Kerajaan PAS

KUALA TERENGGANU : UMNO Terengganu menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan terhadap...

Hadi Nafi Pernah Tuduh Anwar Jadi Ejen Israel

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, pada malam tadi menegaskan dia tidak pernah menuduh Perdana...

Tubuh RCI Siasat Perbelanjaan RM600b Ketika Pentadbiran Muhyiddin

KUALA LUMPUR : Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) perlu ditubuhkan bagi menyiasat perbelanjaan hampir RM600...