Wednesday, June 19, 2024

Creating liberating content

Alcatel Tawar Jam Tangan...

KERANCAKAN pengeluaran jam tangan pintar dewasa ini, membuat Alcatel OneTouch tidak mahu ketinggalan dengan...

Pembesar Suara Paling Cool...

KEPADA anda yang berimpian ingin menjadi bintang muzik Rock, anda pasti pernah juga...

Subsidi Bersasar Tarif Elektrik...

PARLIMEN l Subsidi bersasar penggunaan elektrik bagi golongan T20 berasaskan pendapatan akan diumumkan...

Kadar Siap RMR1M Kedah...

KULIM - Kedah kini berada pada kedudukan keempat jumlah penyiapan Rumah Rakyat 1Malaysia...

Peralatan Radar Ketenteraan Hilang Di PTP Jejas Reputasi

JOHOR BAHRU – Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berharap pihak berkuasa menjalankan siasatan terperinci berhubung kes kehilangan peralatan radar ketenteraan bernilai jutaan ringgit di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), dekat Gelang Patah, di sini.

Mohamed Khaled berkata perkara itu perlu diberi perhatian serius bagi memastikan sama ada kejadian terbabit merupakan jenayah terancang, kecuaian atau sebagainya.

“Kejadian sebegini boleh menjejaskan reputasi pelabuhan-pelabuhan di negeri ini iaitu tiga pelabuhan yang kini dalam usaha untuk dijadikan pusat logistik serantau.

“PTP merupakan pelabuhan keenam terbesar dari segi kargo berbanding tempat lain. Jadi, apa yang berlaku tidak boleh diambil mudah tetapi perlu perhatian serius. Soal-soal sebegini, kalau disebabkan oleh kekurangan, kelemahan dan sebagainya, ia tidak baik kepada kita (kerajaan negeri),” katanya.

Mohamed Khaled berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Dewan Undangan Negeri (DUN) Permas di Stadium Perbandaran Pasir Gudang di sini hari ini.

Mohamed Khaled yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Permas berkata demikian sebagai mengulas kehilangan peralatan radar ketenteraan bernilai jutaan ringgit di PTP baru-baru ini seperti dilaporkan sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris hari ini.


Laporan akhbar itu yang memetik sumber berkata barangan yang diletakkan di dalam sebuah kontena tiba dari Australia pada bulan lepas dan sepatutnya dihantar ke Belanda melalui negeri ini, namun ia tidak mempunyai permit yang diperlukan menyebabkan ia ditahan.

Menurut laporan akhbar itu lagi semua peralatan ketenteraan yang dibawa masuk dan keluar dari mana-mana pelabuhan di negara ini memerlukan permit khas daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Pihak berkuasa tidak menolak kemungkinan barangan berteknologi tinggi itu sudah dibawa keluar secara rahsia dari negara ini menggunakan kapal lain untuk dihantar ke Belanda bagi mengelakkan sebarang masalah. – BERNAMA

Kategori