Sunday, April 21, 2024

Creating liberating content

‘Datuk’ Nak Bantah Kes...

KUALA LUMPUR - Polis menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki mendakwa sebagai 'Datuk'...

Kenaikan Harga Telur, KPDNHEP...

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan menyiasat...

PRU14: Sukar Untuk PAS...

ARAU - Hasrat PAS untuk menawan Perlis pada pilihan raya umum (PRU) ke-14...

Tak Perlu PM Kalau...

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen DAP Klang, Charles Santiago belum matang dalam pengetahuannya...

ABC King Kong Tarikan Bazar Ramadan Satok

KUCHING – Deretan balang serta air minuman pelbagai jenis dan warna pasti menarik perhatian pengunjung ketika mencari juadah berbuka puasa di bazar Ramadan Satok.

Namun begitu, pandangan pengunjung pasti tertumpu dan sedikit teralih apabila melihat deretan air minuman bersaiz besar yang tergantung di gerai ABC King Kong di bazar tersebut.

Menawarkan air minuman yang biasa dijual sepanjang Ramadan, pemilik gerai tersebut Afenddy Ibrahim, tampil berbeza dengan menjual air dalam saiz lebih besar.

“Air yang saya jual ini boleh didapati di bazar Ramadan lain, tetapi saya dapat idea untuk jual dalam plastik lebih besar dan lebihkan isi kandungan dalam setiap plastik tersebut,” katanya kepada Bernama hari ini.

Pemuda berusia 28 tahun ini mengendalikan gerai ABC King Kong bersama empat lagi rakan, menawarkan pilihan minuman seperti ABC, ABC Special King Kong, White Lady, Laicikang, Jagung Susu, Jagung Gula Apong, Asamboi, Limau Mantak (limau kasturi) dan Laici.

Keunikan gerai ini menjadi tular di media sosial Facebook sehingga ramai pengunjung menyerbu untuk mendapatkan minuman tersebut.


“Memang terkejut bila gerai ini jadi viral dan ramai pelanggan datang sampai tak menang tangan, sampai kadang kala tak sempat gantung lagi orang dah pesan. Apa pun syukur dengan rezeki Allah. Paling mendapat sambutan ialah ABC, ABC Special King Kong, White Lady dan Jagung Susu,” kata Affendy.

Ketika ditanya pendapatan diraih setakat ini, beliau yang turut memiliki bengkel motosikal klasik, kedai gunting rambut dan kedai rokok elektronik atau vape ini berkata, hasil jualan airnya mampu mencecah antara RM200 hingga RM300 sehari.

“Pendapatan Alhamdulillah memang bulan puasa ini kita dapat cari rezeki lebih. Niat saya dalam berniaga untuk turut sama bersedekah dan beri peluang rakan-rakan bekerja serta lebihkan isi kandungan dalam jualan. Sekiranya lepas ini ada orang tampil dengan idea sama itu rezeki masing-masing,” katanya. – BERNAMA

Kategori