• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, May 28, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

FAM Hadapi Masalah Kewangan, Kurang RM40 Juta

oleh Ahmad Albab
04/04/2017
dalam Sukan, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

JOHOR BHARU – Selepas 10 hari menduduki ‘kerusi panas’ Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mendedahkan krisis kewangan menjadi masalah besar kepada badan induk bola sepak negara.

Beliau berkata keadaan kewangan FAM yang ‘sakit’ itu telah menjejaskan pelaksanaan perancangan dan perubahan yang hendak dibawa bagi merubah senario bola sepak negara seperti yang diharapkan oleh peminat dan rakyat.

“Semasa saya masuk hari pertama sebagai presiden baharu FAM, dengan sut bersedia untuk memulakan tugas. Saya buat pemeriksaan, saya dapatkan semua fail, saya panggil semua berjumpa saya…FAM tiada wang.

“Anda tahu berapa kekurangannya? Kurang RM40 juta. FAM tiada wang. Bagaimana hendak kendalikan liga? Bagaimana hendak urus pasukan kebangsaan, hendak tukar jurulatih baharu, hendak beli barang (keperluan pasukan)?

“Sudah pasti tiada siapa yang mempunyai jawapan. Okey, saya tidak mahu gusar mengenainya. Saya mahu terus ke hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi pertemuan bersama lebih 40 pengamal media terdiri daripada ketua pengarang dan pengarang sukan media tempatan di Bangunan Sultan Ibrahim di sini hari ini.

Kekurangan wang itu sudah cukup menjelaskan beberapa tindakan yang telah dan akan diambil Tunku Ismail bagi menyelamatkan kedudukan kewangan FAM termasuk menamatkan perkhidmatan 20 kakitangan pentadbiran dan teknikal FAM.

Tunku Ismail berkata beliau tidak mempunyai niat menutup ‘periuk nasi’ mana-mana pihak seperti yang digembar-gembur dalam laman sosial.

“Mereka (orang ramai dan peminat) perlu tahu apa yang kita boleh buat dan apa yang kita tidak boleh buat.

“Kita kena realistik. Jadi, untuk struktur semula organisasi, kenapa perlu belanja lebih untuk bayar staf yang tidak buat sebarang kerja dan bazirkan duit FAM,” katanya.

Tunku Ismail berkata keutamaannya adalah untuk melindungi wang dan aset milik FAM sehingga terpaksa memberhentikan 20 petugas itu.

Menurutnya media harus memahami dan mendedahkan perkara positif berkenaan keutamaan menjaga hak dan duit kepada persatuan, bukan untuk aniaya sesiapa atau menyekat rezeki orang.

“Ia bercanggah dengan niat saya. Saya berpendapat keutamaan harus diberi kepada persatuan,” katanya.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin dalam kenyataan media semalam, mengesahkan 20 kakitangan badan induk itu ditamatkan perkhidmatan, sebagai satu langkah menyusun semula organisasi berkenaan dengan tujuan menjaga dan mengawal kewangan FAM.

Sementara itu, Tunku Ismail berkata FAM sedang mengadakan perbincangan penajaan bersama Zenith dan Fox Sport untuk tajaan siaran rasmi perlawanan membabitkan pasukan negara.

“Saya sedang berusaha keras mencari penaja bagi pertengahan musim tahun ini, tahun depan dan tahun-tahun akan datang,” katanya.

Tunku Ismail turut menegur persatuan bola sepak negeri dan kelab yang sanggup berbelanja mewah untuk mendapatkan khidmat pemain import berbanding menggunakan khidmat pemain tempatan.

“Terpulang kepada mereka (untuk belanja tinggi) tapi saya harap mereka lebih konsisten. Sebab ada pasukan yang masih berhutang dengan FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa) pun masih boleh beli pemain import baharu,” katanya. – BERNAMA

Tags: FAMTMJ
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Ops Gabungan Elit Johor-GGK Tarik Perhatian

Ops Gabungan Elit Johor-GGK Tarik Perhatian

07/05/2026
0

Oleh Mynewshub  JOHOR BAHRU – Pasukan elit Johor Military Forces (JMF) dan Grup Gerak Khas (GGK) Angkatan Tentera Malaysia mencuri...

Tiga Penerima Biasiswa Orang Muda Johor Ke Universiti Terkemuka Dunia

Tiga Penerima Biasiswa Orang Muda Johor Ke Universiti Terkemuka Dunia

17/04/2026
0

JOHOR BAHRU – Inisiatif Biasiswa Orang Muda Johor (BOMJ) terus membuktikan komitmen kerajaan negeri dalam melahirkan generasi muda bertaraf global...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd