Tuesday, May 21, 2024

Creating liberating content

Lelaki Ugut Bunuh Madhuri...

SEORANG pelayan restoran, Praveen Kumar Pradhan telah ditahan pihak polis di atas dakwaan...

Nurul Wahab Kecil Hati...

PETALING JAYA - Penyanyi Nurul Wahab memberitahu perasaannya mudah tergores dan emosi terganggu...

Juruterbang Pesawat Rafale Terpukau...

LANGKAWI - Pengalaman Kapten Jean-Guillaume Martinez, 40, yang juga juruterbang pesawat pejuang pelbagai...

Lanskap Malaysia Sasar Tanam...

MELAKA - Lanskap Malaysia menyasar untuk menanam 20,000 batang pokok hutan di seluruh...

Salur Maklumat Pemerdagangan Manusia

IPOH – Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai sindiket pemerdagangan manusia terutama melibatkan kanak-kanak diminta menyalurkannya kepada pihak berkuasa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak Datuk Gan Tian Kee berkata orang ramai diminta mengambil gambar sekiranya ternampak kanak-kanak meminta sedekah atau menjual barang dan menyerahkan gambar itu kepada pihak polis.

“Satu daripada cara untuk hentikan sindiket ini adalah dengan berhenti memberi wang kerana lagi banyak yang memberi (wang) lagi ramai kanak-kanak akan menjadi mangsa.

“Tangkap gambar mereka dan serahkan kepada pihak polis supaya kami boleh ambil tindakan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Kontinjen Perak di Ibu Pejabat Kontinjen Perak di sini hari ini.

Ditanya mengenai perkembangan kes pemerdagangan manusia di Gerik, Gan berkata setakat ini pihaknya telah mengambil keterangan daripada beberapa individu termasuk pemilik ladang, doktor dan pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Setakat ini, hanya dua orang yang ditangkap dan kita (polis) percaya siasatan kes ini akan lengkap sepenuhnya hujung minggu ini,” katanya.


Menurutnya, kes berkenaan merupakan kes pertama kanak-kanak dipaksa menjadi buruh kasar di Perak tahun ini.

“Tahun lalu, terdapat dua kes pemerdagangan manusia melibatkan kanak-kanak yang mana mereka dipaksa menjadi pengemis,” katanya.

Ahad lalu, polis Perak menyelamatkan 18 individu warga tempatan termasuk lima kanak-kanak dipercayai menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia di daerah Kecil Kroh, Belukar Semang, Kampung Tasek di Pengkalan Hulu, dekat Gerik.

Mangsa yang diselamatkan terdiri daripada 11 dewasa termasuk enam wanita berusia lingkungan 27 hingga 64 tahun; dua remaja lelaki berumur 13 dan 17 tahun dan lima kanak-kanak berusia antara dua dan tujuh tahun. – BERNAMA

Kategori