• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, July 5, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Tentera Firaun Pun Ramai, Kata Tuan Ibrahim

oleh AK-47
21/02/2017
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – “Bala tentera Firaun lebih ramai dari Nabi Musa dan pengikutnya,” kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Justeru, katanya, dakwaan penentang Himpunan 355 di ibu negara semalam bahawa tidak ramai menyertai perhimpunan itu dianggap tidak relevan.

Tegasnya, hukum Allah S.W.T tetap wajib dilaksanakan bukan kerana ramai yang menyokong, tetapi kerana ia adalah perintah Allah.

“Sejak semalam ramai yang meneka berapa jumlah kehadiran peserta Himpunan 355.

“Tak perlu bergaduh dengan jumlah kerana ratusan ribu atau jutaaan lagi penyokong yang tidak dapat hadir, begitu juga yang menentang.

“Kebenaran bukan kerana ramai yang sokong, kerana bala tentera Firaun lebih ramai dari Nabi Musa dan pengikutnya. Demikian Nabi Nuh berbanding penentangnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Malah, Tuan Ibrahim berkata, angka cuma gambaran lahiriah, namun iman menuntut keyakinan walau seorang diri.

“Kebenaran perlu diajak dan kebatilan perlu ditentang walau seorang diri. Teruskan tabah, sabar dan istiqamah mempertahankan syariat Allah,” katanya.

PAS mengadakan Himpunan 355 di ibu negara semalam bagi menunjukkan sokongan umat Islam ke atas cadangan meminda Akta 355 bagi memperkasakan fungsi Mahkamah Syariah.

Usaha PAS itu dikecam gabungan parti pembangkang Pakatan Harapan yang dibarisi DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN).

Pakatan Harapan mendakwa usul itu merupakan strategi halus PAS untuk melaksanakan hudud yang menindas, zalim, kuno dan bercanggah dengan Perlembagaan Negara.

Berikutan itu, beberapa pemimpin Pakatan Harapan mengadakan ceramah di seluruh negara meminta rakyat menolak pindaan Akta 355 dan turut dibantu netizen pro-Pakatan Harapan.

Malah, Mufti Perlis, Prof. Madya Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin turut mengecam cadangan meminda Akta 355 di Facebook beliau dengan mendakwa hukum hudud dipermainkan oleh PAS untuk kepentingan politik.

Sehubungan itu, PAS mengadakan Himpunan 355 di ibu negara yang disertai puluhan ribu peserta bagi menunjukkan sokongan umat Islam ke atas usaha berkenaan. – MYNEWSHUB.CC

Tags: Datuk Tuan Ibrahim Tuan ManHimpunan 355PAS
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

PM Anwar Ditegur Buat Kenyataan “Saya Tetap Perdana Menteri”

PM Anwar Ditegur Buat Kenyataan “Saya Tetap Perdana Menteri”

05/07/2026
0

KUALA LUMPUR - Beberapa pimpinan parti politik menegur Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana didakwa membuat kenyataan yang disifatkan...

DAP Tidak Perkauman, Pernah Kerjasama Dengan PAS – Kah Leong

DAP Tidak Perkauman, Pernah Kerjasama Dengan PAS – Kah Leong

01/07/2026
0

KUALA LUMPUR - Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH), Woo Kah Leong menegaskan DAP tidak pernah mengaitkan perihal politik dengan isu...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd