Friday, June 14, 2024

Creating liberating content

MH17: Malaysia Terus Berusaha...

KUALA LUMPUR - Kerajaan Malaysia terus melakukan segala usaha bagi mendapatkan keadilan sepenuhnya...

RM200 Sebulan Bukti Prihatin...

ALOR SETAR – Pemberian insentif sebanyak RM200 selama tiga bulan kepada pesawah sementara...

Bekas Presiden AS, George...

BEKAS Presiden Amerika Syarikat (AS), George H. W. Bush, 91, dilaporkan patah tulang...

Imam Syahid Selepas Pimpin...

RIYADH - Seorang imam di Makkah dilaporkan meninggal dunia semasa memberi ceramah kepada...

Perdana Menteri New Zealand Umum Letak Jawatan

WELLINGTON – Perdana Menteri New Zealand, John Key membuat kejutan apabila mengumumkan perletakan jawatannya pada Isnin.

Key berkata, sudah tiba masanya untuk beliau berundur dari politik selepas lebih lapan tahun memegang pucuk pemerintahan.

Key bagaimanapun tidak mempunyai rancangan akan datang buat masa ini, tetapi memberitahu pemberita bahawa beliau akan berada di parlimen dalam tempoh yang cukup panjang bagi mengelakkan pilihan raya kecil bagi kerusinya.

“Saya tidak akan berkhidmat bagi penggal penuh yang keempat,” kata Key pada sidang media mingguannya di Wellington sambil menjelaskan bahawa faktor keluarga yang mendorong kepada perletakan jawatan tersebut.

Key yang merupakan Perdana Menteri New Zealand ke-38, memenangi Parti Kebangsaan pada 2008, sekaligus menamatkan sembilan tahun Helen Clark dari Parti Buruh sebagai wakil rakyat.


Parti Kebangsaan akan mengadakan mesyuarat pada 12 Disember ini bagi memutuskan ketua parti dan perdana menteri yang baharu.

Key berkata, beliau akan mengundi timbalannya yang juga Menteri Kewangan, Bill English bagi mengambil alih jawatan itu. – Reuters

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori