Saturday, May 18, 2024

Creating liberating content

Ribut Terbangkan Atap Rumah...

DUNGUN - Seorang nenek berusia 75 tahun berdepan detik cemas apabila sebahagian atap...

Polis Kenal Pasti ‘Yassin’...

KUALA LUMPUR - Pihak polis telah mengenal pasti individu bernama 'Yassin' yang disyaki...

CEO Hadapi Masalah Kewangan...

New York – Dan Price, 31, pernah mengejutkan ramai apabila mengumumkan akan memotong...

206 Saman Bagi Op...

SHAH ALAM - Sejumlah 206 saman dikeluarkan ke atas pesalah trafik dalam Op...

Sultan Kelantan Lupus Abu Al-Quran Di Laut China Selatan

PASIR PUTEH – Sultan Kelantan Sultan Muhammad V berkenan melupuskan 10 tan abu al-Quran, di perairan Laut China Selatan, kira-kira 14 batu nautika dari Pantai Tok Bali di sini, semalam.

Abu al-Quran itu dimuat dan dilupuskan dalam tiga bot rampasan nelayan haram serta sebuah kapal berusia 52 tahun milik kapal Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk dijadikan Taman Tukun Keputeraan.

Dalam upacara itu, baginda turut diiringi oleh Tengku Mahkota Kelantan, Dr. Tengku Muhammad Faiz Petra dan Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad menaiki kapal APMM untuk menyempurnakan pelupusan abu tersebut yang bermula pada jam 3 petang.

Difahamkan, al-Quran yang dilupuskan kebanyakannya yang rosak akibat banjir besar pada tahun 2014.

Menurut Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), Datuk Che Mohd Rahim Jusoh, program pelupusan abu al-Quran ini adalah kali pertama dilakukan dan pihaknya bertanggungjawab melaksanakan pelupusan itu seperti yang dituntut agama.


Jelasnya, proses pembakaran al-Quran itu dilakukan di tempat khas di JHEAIK kemudian, abunya dimasukkan ke dalam tong di bot berkenaan.

“Kita melaksanakannya secara tertib sebagaimana yang dituntut dalam Islam,” katanya pada program Pelupusan Abu Al-Quran dan Pembinaan Taman Tukun Keputeraan di Tok Bali.

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori